Landstinget drar in cancermedicin
När nu kirurgi- och onkologicentrum på några få år ska komma till rätta med sina stora underskott kommer det att gå ut över cancervården. Bland annat ska 4 miljoner kr sparas genom att man avstår från vissa nya läkemedel.
För onkologikliniken förutses ökad vårdtyngd under det här året, till följd av den allmänna ökningen av cancer. Antalet patientbesök kommer att öka. Detsamma förutses för urologikliniken, med ökningen av prostatacancerfall där. Trots detta ska onkologen nu bland annat spara in 4 milj kr genom att avstå från en del nya läkemedel, 7 miljoner kr genom generikasubstitution (användning av billigare mediciner, "lågprismediciner", som av läkemedelsverket förklarats vara likvärdiga) och 3,1 miljoner kr genom nedskärningar av personal.Även på kirurgkliniken ska en lång rad åtgärder genomföras. Här har Läkarförbundet vägrat att ställa sig bakom verksamhetsplan eller budget. Man hänvisar till, att i förhållande till klinikens verksamhet är budgetförutsättningarna överhuvud taget inte realistiska.Kommunal och Vårdförbundet ställer sig heller inte bakom, men då med hänvisning till landstingets beslut om tjänstgöring varannan helg.Återremiss
Oppositionen (S, V och MP) yrkade på att förslaget skulle återremitteras och sedan återkomma med fylligare underlag. Då skulle bättre bedömningar av konsekvenserna kunna göras.- Det saknas helt en redovisning av vilka effekter, som besluten kommer att få. Det är skrämmande, att majoriteten inte ens frågar efter detta, säger Lotta Heelge (V).- Trots att den borgerliga majoriteten vet, att behoven inom cancervården ökar, väljer man att godkänna nedskärningar som kan riskera den medicinska kvaliteten. Och samtidigt påannonseras då också utbudsbegränsningar av cancermediciner, säger Anna Larsson (S).Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) säger i en kommentar, att det känns positivt att nu ha fått fram en långsiktig plan för att centrumet ska nå uppsatta mål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!