Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alliansen säger nej till satsningen på storkök

Den borgerliga alliansen säger bestämt nej till mångmiljonsatsningen på ett storkök för kyld mat.  - Nu sätter vi ner foten i den här frågan, säger Jörgen Rundgren (M).  Huvudargumentet är, att kommunen inte får låsa sig fast i en storskalighet som innebär, att de som berörs inte får någon valfrihet.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

NORRKÖPING2009-10-15 03:00
I stället satsar alliansen 25 milj kr på att bygga om mottagningskök till tillagningskök - inom äldreomsorgen likaväl som inom förskola och skola. Ca 30 sådana ombyggnader bör pengarna kunna räcka till. I skolorna finns redan en trend åt just det här hållet. Men inom äldreomsorgen har utvecklingen gått åt motsatt håll. Nya enheter har fått tillagningskök, och på flera ställen har matlagningskök byggts om till tillagning. Alliansen säger nej till all stordrift. I själva verket finns här en uppsjö av lösningar, som dessutom kan se olika ut på olika ställen inom kommunen. Som i Krokek
Margaretha Ericsson (KD) pekar på hur Råsslaskolan i Krokek idag lagar maten även till äldreboenden där. Det ges också fler exempel på liknande arrangemang. Fredrik Bergqvist (M) har en annan infallsvinkel. - Det är viktigt att hela kommunen kan leva. Man kan ge småkrögarna på landsbygden, som till exempel i Arkösund, chansen att bygga upp större kök. - Vi vet att det finns intresse för sådant samarbete bland restaurangerna. Men tyvärr är majoriteten fokuserad vid att ha samma system på landsbygden som i innerstaden. Lokala råvaror
- Det är inget självändamål, att alla i kommunen ska äta likadan mat, säger Curt Andersson (c). Det finns ett mervärde i att verkligen använda sig av lokala råvaror. Kommunen behöver heller inte ha egna kök på alla ställen, utan man kan ju utnyttja befintliga kök på orterna. - Kommunen ska inte låsa fast sig vid stordriftsträsket. Flera kommuner, som haft storköksplaner, har ju också ändrat färdriktning. Kyld en vecka
Det har framförts en del kritik mot den kylda maten, som kan hållas kyld en hel vecka framåt för att först då värmas upp. I detta tar alliansen ingen ställning, Här finns olika tycke och smak - och kyld mat kan ju, likaväl som all annan mat, vara både bättre och sämre. Margaretha Ericsson hänvisar till att inget av de tre äldreboenden, som deltog i försöksverksamheten med kyld mat, ville fortsätta med denna efter försökstidens slut. Men om somliga föredrar den kylda maten, då ska de också få sådan mat. Detta motiverar dock alls inte, att kommunen bygger upp en egen storköksanläggning. - Så länge vi köper den kylda maten till exempel som nu från Sala, är det ju ganska enkelt att anpassa. Då är det bara att säga till. Men när kommunen gjort en satsning på egen stordrift, då blir det en helt annan sak, konstaterar Jörgen Rundgren. Dessutom finns ju, påpekar någon, kyld mat nuförtiden även i dagligvaruhandeln. - Det här handlar inte om en krona hit eller dit, utan om livskvalitet. Och vårt alternativ är ekonomiskt helt hanterbart, säger Jörgen Rundgren..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!