Fullmäktige enigt i svårt beslut om Malmölandet

Det var med vånda hos flera ledamöter som ändå ett enigt kommunfullmäktige igår tog beslut om att den bördiga jordbruksmarken vid Krusenhov på södra Malmölandet ska förvandlas till industrimark. En planerad sågverksetablering där beräknas ge ca 150 nya jobb till Norrköping.

NORRKÖPING2009-01-27 03:00
- Det finns en hel del frågetecken och osäkerhet runt marknaden och det som händer inom sågverk och skogsindustrin just nu. Men om det skulle ske någon förändring så har vi planlagd mark färdig för industriändamål, en tomt som vi har efterfrågan på från olika intressenter, sa kommunalrådet Eva Andersson (S). Det finns ett behov av industrimark, i närheten av hamnen, menade hon. Malmölandet ska knytas ihop med E 4 och Händelö och utveckla Norrköping som transport- och logistikort. - Arbetet med södra Malmölandet startade med ett beslut i december 2007, då vi här i fullmäktige beslutade att köpa in fastigheten för 96 miljoner för att möjliggöra industrianvändning på det här stora markområdet. Kultur- och naturvärden och ekmiljöerna gör frågan problematisk. Men genom att ta med sig arbetssättet från Händelö, med gröna korridorer, och nyplantering, kan man klara naturvärdena på ett bra sätt, menade hon. "Smärtsamt beslut"
- Det här är en svår fråga för mig, jag som är bonde, sa Ingvar Hansson (KD) som haft sömnsvårigheter inför beslutet att asfaltera en av Sveriges bördigaste jordbruksmarker. Samtidigt, sa han, är han medveten om att 150 jobb står på spel. - Det är för sent att slå till bromsen nu. Men framöver måste vi värdera åkerbruksmark mycket mer än vad vi har gjort hittills. Charles Pylad (MP) kände sig som miljöpartist kluven i frågan, men samtidigt, sa han, inser han att det strategiska läget är oerhört viktigt, med närheten till hamnen. Han lyfte fram vikten av att nu bevara det som finns kvar av Malmölandet, den norra delen. - Det är smärtsamt, det här beslutet. Det är rovdrift på natur, kultur och värdefull jordbruksmark, sa Cecilia Ambjörn (V). Men samtidigt är den bistra verkligheten att alla gårdar som ligger nära en storstad ligger i farozonen, sa hon. - Vi vill att Norrköping ska växa, vi behöver arbetstillfällen, då tvingas vi till den här typen av beslut. "Historiskt beslut"
Det var ett enigt fullmäktige som till slut tog beslut om detaljplanen. Betydligt lättare tyckte flera talare det var att besluta om nästa ärende, en biogasanläggning i Norrköping. - Det är ett historiskt miljöbeslut i Norrköping, sa kommunalrådet Stefan Arrelid (MP). Mötet i förvaltningshuset Rosen inleddes med temat "Norrköping och EU". Den 7 juni är det EU-val. EU-parlamentarikern Göran Färm (S) framhöll hur beslut i EU påverkar också lokalt, inte minst i klimatfrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om