Holmens Bruk laddar för stor 400-årsfest
En dag år 1609, lät Hertig Johan av Östergötland anlägga ett vapenfaktori i Norrköping på Kvarnholmen i Strömmen. Holmens Bruk hade grundats. Och en höstdag i år, 2009 och exakt 400 år senare, kommer Holmen-koncernen att fira sitt jubileum på samma plats i nuvarande Industrilandskapet, Louis De Geer konsert & kongress.
Anders Lyngenberg och Lars Klingström från jubileumskommitten visar upp Holmens logotype som symboliserar 400-årsjubileet i år.Foto: Janne Forsby
Foto: Forsby Jan
Seminarium
- Då väntar ett firande med seminarium på temat framtidens skogsindustri i Louis De Geer, där vår huvudägare Fredrik Lundberg blir värd och där det även blir underhållning och middag för speciellt inbjudna gäster med inriktning på kunder och virkesleverantörer. - Jag kan lägga till att Fredrik Lundberg håller sig väl informerad och uppdaterad om alla våra planer och idéer i samband med jubileumsåret. - Under året ska vi också arrangera speciella jubileumsdagar för alla våra 5.000 anställda runt om i Sverige och även i England och Spanien. I Norrköping kommer exempelvis den traditionella Bravikendagen i år, att få en speciell jubileumskaraktär med en del överraskningar. - Och så har vi ansökt hos Norrköpings kommun om att få vara med i kaktusplanteringen med företagets jubileumslogotype.
Jubileumsskrift
Har ni bokat in andra jubileumsaktiviteter? - Ja, vi kommer att producera en jubileumsskrift som ska vara klar i april och täcker alla de fyra århundraden som företaget verkat i, säger Lars Klingström, informationschef hos Holmen Skog och den som håller i jubileumsskriften och som också ingår i jubileumskommittén tillsammans med Anders Lyngenberg, Staffan Sjöberg, Iggesunds Bruk och Ingela Carlsson från koncernledningen i Stockholm.
Släkt med Vasa
Lars Klingström nämner också en del glimtar ur den kommande jubileumsskriften: - Företaget började som sagt med vapentillverkning i form av harnesk, pistoler och musköter år 1609 tack vare Hertig Johan, som för övrigt var son till Johan III och farfar var självaste Gustav Vasa. - Att just Hertig Johan utfärdade privilegierna berodde på att han fått bland annat Östergötland som hertigdöme, att försörja sig på. Men när det gällde vapenfaktoriet var det först belgaren Wellam De Besche som skötte detta och senare tog hjälp av Louis De Geer, som tack vare De Besche kom till Norrköping 1627. - Efter De Besches död fortsatte Louis De Geer med tillverkning av vapen och rustningar i Norrköping, men han startade också bland annat skeppsvarv, repslageri, bryggeri av öl och han grundlade också ett vantmakeri för tillverkning av uniformstyger.
Handpappersbruk
- Därmed startade han också en textilindustri inom Holmen, som fortsatte i Norrköping ända fram till 1970, då Holmenägda Yfa lades ner. - 1633 startade Louis De Geer även ett handpappersbruk på Laxholmen med lump, det vill säga textilfibrer, som största råvaran. Tanken med pappret var i första hand att få fram papper för bokföring, så man kunde hålla ordning på räkenskaperna och på allt som skeppades ut från Norrköping till Amsterdam och övriga kontinenten. - Det här pappersbruket brann dock upp tio år senare och det dröjde sedan ända till 1806, innan papper började tillverkas för hand igen av Holmen. - 1837 köptes den första pappersmaskinen in och det var början på en epok som fortfarande pågår i form av bland annat Bravikens pappersbruk.
Musik och teater
- Förutom jubileumsskriften, säger Anders Lyngenberg, blir det jubileumskonserter med Symfoniorkestern i Norrköping, historiska teaterföreställningar i Värmekyrkan under Augustifesten, med Göran Sarring som ansvarig för både text och regi. - I höst blir det sedan en utställning på Stadsmuseet, där man kommer att berätta om stadens och Holmens 400-åriga historia, som innehåller många förändringsprocesser genom åren.
Laxfiske...
- Från början 1609 handlade ju allt om vapenproduktion i form av pistoler, musköter och rustningar, till bland annat 30-åriga kriget i Europa, men även mässingstillverkning med stor export till Frankrike och Tyskland. I nästan två hundra år var mässingstråd och produkter av mässing Holmens huvudprodukter. - Mycket av verksamheten hängde ihop med satsningen i Finspång på kanoner. Men allt i Norrköping förstördes i samband med ryssarnas härjningar här 1719, då nästan hela Norrköping brändes ned. - Bland annat Holmentornet som fanns på Kvarnholmen, men som sedan byggdes upp igen på samma plats 1750 och som fortfarande står kvar där. - Men som kuriosa kan jag nämna att i mellanperioden efter ryssarnas härjningar och återuppbyggnaden av staden, livnärde sig i stort sett Holmens Bruk på lax- och ålfiske i Strömmen. Det fanns inget annat att tjäna pengar på under en besvärlig mellanperiod, innan tillverkningen i mässingsbruket kunde återupptas. Mässingsbruket avvecklades 1798 och under 1800- och 1900-talen är det textil och papper som dominerar Holmens verksamhet.
Spännande projekt
Anders Lyngenberg är alltså jubileumsgeneral för 400-årsfirandet, men också nybliven pensionär efter många år som informationschef i företaget: - Ja, efter 40 år inom pappers- och skogsindustrin, får jag nu avsluta mitt jobb inom Holmen, med jubileumsprojektet och det känns mycket spännande och stimulerande. - Men, tillägger han, mitt i firandet av dessa historiens vingslag för Holmens Bruk, kommer vi också under jubileumsåret att se framåt och berätta om dagens moderna industrikoncern. I en tidningsbilaga med namnet "Holmen Vision", kommer vi att spegla Holmen idag och även ta en titt in i framtiden för vårt företag.