När 21-åriga Alexander Mourad var tonåring fanns inte speciellt mycket att göra för honom och kompisarna i "Klocket".

– Vi satt mest på bänkarna här utanför på kvällarna. Folk hade trist. Då gör man lätt dumheter, säger han.

Nu är det annat. Sedan två månader tillbaka jobbar han på café Klockrent, en samlingsplats för alla i området. Innan cafét öppnade renoverade han och kompisarna upp lokalen. Jobbet betyder mycket, både för honom själv och andra.

Artikelbild

| Samverkar. Mattias Josephsson, i blå väst, driver projektet i Klockaretorpet. Kommunen, Hyresbostäder och Svenska Kyrkan finns bland de som deltar.

– Det är bra att det görs något för de som bor här. Det kommer allt från 10-åringar till 80-åringar hit. Det är trevligt att träffa dem och prata med dem, säger han.

Annelie Carlsson är projektledare på drivbänksföretaget Idéfabriken, som tagit initiativ till projektet,

Hon är positiv.

– Det kom in två äldre damer hit för att fika. De satte sig därborta, säger hon och pekar mot soffan. Sedan kom den en yngre kille och frågade om han fick sitta där med dem. De pratade och skrattsalvorna flög i luften! Underbart, säger hon.

Mattias Josephsson från Idéfabriken är projektägare. Han har varit, och är, delaktig i flera sociala projekt runt om i Sverige och världen. Han har insett företagandets "superkraft" – och hur den kan användas för att göra världen bättre.

– Så varför inte göra det? förklarar han sin drivkraft.

I Klockaretorpet samverkar han med kommunen, Hyresbostäder, Kis (som bland annat representerar de boende, kyrkan och föreningar), Idrottens Hus och Café Rätt och Slätt. Man vill starta en uppfräschning av centrumet, för att skapa liv och trygghet.

– Trygghet är det viktigaste för våra hyresgäster, det visar de undersökningar vi gör, säger Hyresbostäders Thomas Lindqvist.

Utöver cafét finns planer på att starta ett gym och så finns en vilja att få en biblioteksfilial, likt den i Hageby, i centrumet. Till varje ställe ska människor från området anställas, så långt det går.

– Vi kommer att titta på människor i olika åldrar här i området. Nästa steg är att gå igång gymmet, och där räknar vi med att anställa fyra-fem personer, säger Mattias Josephsson.

Kommunalråd Karin Jonsson (C) är ordförande i den områdesdelegation som bildades förra året och som har till uppgift att utveckla bostadsområdena i kommunen. Hon tror på det här projektet av en speciell anledning:

– Det finns flera sådana här projekt som inte lyckats. Men här samarbetar man med lokala organisationer, kyrkan och näringslivet och därför tror jag att det kommer att lyckas! säger hon.