Agroetanol fick riksbanksbesök

Agroetanol visade på tisdagen sin verksamhet för vice riksbankschefen Cecilia Skingsley under hennes Norrköpingsbesök.

Agroetanols vd Bengt Olof Johansson, Cecilia Skingsley, vice riksbankschef och Peter Nimrodsson, platschef på Agroetanol.

Agroetanols vd Bengt Olof Johansson, Cecilia Skingsley, vice riksbankschef och Peter Nimrodsson, platschef på Agroetanol.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-03-03 20:02

På tisdagen besöktes alltså Norrköping av Cecilia Skingsley, vice ordförande i Riksbanken, angående den senaste räntesänkningen som Riksbanken genomfört. Dagen började med ett seminarium i Louis De Geer om räntebeslutet som alltså togs i februari om minusränta för första gången någonsin i Sverige.

Efter detta skedde ett företagsbesök hos Agroetanol där Skingsley träffade Agroetanols vd Bengt Olof Johansson samt platschefen Peter Nimrodsson.

Folkbladet fick en pratstund med Cecilia Skingsley innan själva rundturen började.

Hur kommer det sig att ni bestämde er för minusränta?

– Vi har ju uppdraget att hålla ett fast penningvärde med ett inflationsmål på 2 procent och nu har det varit dåliga tider internationellt, det har varit svårt för priserna att komma upp och vår inflation är i dag bara runt 1 procent, säger Cecilia Skingsley som dock ser ljusa tecken.

– Det är ganska bra snurr i Sverige nu, sista kvartalet 2014 var tillväxtsiffran 2,7 procent. Det går däremot knackigt för Euroländerna som gör obligationsköp för att ge tillväxtstimulans i Europa, det är något vi får vara vaksamma på så att det inte får negativa konsekvenser för oss.

Men det är inte bara inflationsmålen man tittar på från Riksbankens sida, även den höga belåningen i hushållen är väsentlig att ha koll på.

– När man räknar på de hushåll som har bolån i Sverige ligger rikssnittet för skuldkvoten på 315 procent, berättar Cecilia Skingsley som tillägger att Norrköping ligger nära den siffran, här är snittet 318 procent.

Skuldkvoten får man genom att ta hushållets sammanlagda skuld och dela denna med den skattade årsinkomsten.

– De högsta skuldkvoterna har kommuner som Nacka som ligger uppåt 500 procent, beroende på höga bostadspriser, förklarar Cecilia Skingsley.

Medlemmarna i Riksbankens direktion gör denna typ av resor ut i landet efter varje penningspolitiska möte.

– Jag har åkt hit till Norrköping idag och Kerstin af Jochnick är i Karlstad. Vi vill veta hur det går för företag och hushåll och möta företagare öga mot öga. Det ger oss pusselbitar för att vi ska kunna förstå ekonomin både i stort och smått, säger Cecilia Skingsley.

Så börjar rundvandringen, Peter Nimrodsson och Bengt Olof Johansson berättar om varje steg i processen från spannmål till etanol och Cecilia Skingsley sticker in frågor då och då. I kontrollrummet får hon också en inblick i vilken hög utsträckning processen är automatiserad, från malning till fermentering och destillering.

Sedan bär det av ut i snögloppet igen, tillbaks till entrén, nu ska besöket avslutas med ett möte bakom stängda dörrar.

Så hur upplevde vår vice riksbankschef företagsbesöket?

– Det är klart att det inte blir bra att bara sitta i Stockholm och titta på siffror. Jag har heller inte varit på den här sortens kemisk tillverkning förut så det har varit intressant.

Riksbanken

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Den anses vara världens äldsta centralbank och grundades 1668.

Riksbankens direktion består av sex personer, nuvarande ordförande är Stefan Ingves.

Riksbanken tar penningpolitiska beslut sex gånger per år, senaste tillfället var den 11 februari.

Då sänktes reporäntan till - 0,10 procent, dessutom beslutades att man ska köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor.

Källa: Riksbankens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om