Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Absurt om företaget faller

Det vore helt absurt om några byråkratiska missar skulle fälla ett av Norrköpings viktigaste och mest växande företag.

Provkörning. Wildfire visades upp för pressen i augusti 2016.

Provkörning. Wildfire visades upp för pressen i augusti 2016.

Foto: Matz Glimhed

Kolmården2016-12-10 10:00

Snön faller så sakta den här fredagseftermiddagen då jag åkt ut till Kolmården för att möta Christer Fogelmarck som är vd och koncernchef i Park & Resorts Scandinavia AB. (Se faktaruta)

Sedan i september är han också tillförordnad vd i Kolmårdens djurpark. Senare denna fredag (2/12) då jag möter Christer Fogelmarck är det premiär för Kolmårdens vintersatsning ”Sagojul” som ska rulla under adventshelgerna fram till jul.

– Det är en mycket speciell, märklig och ansträngande period här hos oss nu. Vi lever liksom mittemellan två verkligheter som vi hela tiden måste förhålla oss till. Å ena sidan ser 2016 ut att bli ännu ett år då vi på Kolmården passerar 700 000 besök i parken. Vi hoppas att ”Sagojul” rentav ska kunna ta oss över 2015 års rekordnivå på 723 000 besökare. 2016 kan bli vårt bästa år, säger Fogelmarck då vi möts i Vildmarkshotellets julpyntade lobby.

I den andra vågskålen ligger dock verkliga händelser och skeenden som utgör stora påfrestningar för hela organisationen i Kolmården och som även har betydelse för hela koncernen. Dels är Kolmårdens driftige och populäre vd Mats Olsson långtidssjukskriven sedan i september i år. Det är Mats Olssons frånvaro som har gjort att Christer Fogelmarck har fått träda in som vd under en period. Under hösten har samtidigt tingsrättsförhandlingarna rullat på om ansvaret för en djurskötares död i varghägnet för fyra år sedan. Domen från tingsrätten kommer strax före julhelgen i år.

I slutet av oktober kom så Mark- och miljööverdomstolens besked om storsatsningen på den världsunika berg- och dalbanan Wildfire; helt byggd i trä. Efter en nästan på dagen två år lång process där Norrköping kommuns ja, länsstyrelsens nej och Mark och miljödomstolens ja blev nu det slutliga juridiska svaret ett nej till Wildfire.

Enligt domstolen krävs först en detaljplan för området som medger berg- och dalbanor. Därefter kan Kolmården ansöka om bygglov igen. Under tiden står Wildfire stilla. För hur länge kan ingen veta. Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) i Norrköping har tidigare sagt att ”I den bästa av världar är vi klara till sommaren 2017.” (Folkbladet 31/10)

Christer Fogelmarck vet inte vilket ben han ska stå på.

– Stödet från lokala och regionala politiker och från en stor krets av Kolmårdsföretagare värmer förstås. Men det är juridiken som bestämmer. Och det har begåtts formaliafel i handläggningen av Wildfire. Våra och kommunens jurister arbetar hårt för att rätta till felen och för att få en ny detaljplan och en ny bygglovsansökan på plats. Det kan gå så illa att vi inte kan köra Wildfire under hela 2017, säger han.

Kan det rentav gå så illa att ett ”formaliafel” inte bara stoppar Wildfire utan hela Kolmårdens djurpark?

– Osäkerheten är givetvis större. Vi gjorde medvetet och i samarbete med de andra fyra parkerna ett vägval om att under ett par år rikta hela koncernens investeringskapacitet för att lyfta Kolmården upp till en högre nivå som attraktivt besöksmål för fler årliga besökare. Bamses värld, Safaribanan och Wildfire är historiskt stora satsningar i vår värld. Wildfire är extra speciell eftersom den vänder sig till en helt ny publik.

Christer Fogelmarck berättar att han nu arbetar med underlag för nästa styrelsemöte då 2018 års investeringar ska bedömas och beslutas.

– Vi kommer att vara väldigt försiktiga. Det är omöjligt att nu överblicka konsekvenserna för Kolmården. Det vore ju förödande om ett formaliafel skulle sätta stopp för jobb och utveckling på Kolmårdens djurpark. Jag vill inte att det ska gå så. Jag tror inte att det ska gå så. Men som vd kan jag inte riskera hela bolaget genom att blunda för att det kan gå så illa, säger Fogelmarck.

Som jag ser det så verkar vare sig Christer Fogelmarck eller företaget Kolmårdens djurpark vara på väg att malas ner av pressen att bedriva näringsverksamhet i gränslandet där möjliga besöksrekord, tragedier och allvarliga ekonomiska bakslag existerar parallellt. Kolmården sprudlar i mina ögon av energi och skönhet. Berg- och dalbanan Wildfire smälter sensationellt snyggt in i den dramatiska Kolmårdsnaturen. Det vore helt absurt om några byråkratiska missar skulle fälla ett av Norrköpings viktigaste och växande företag.

– En av våra mest avgörande framgångsfaktorer är personalrekrytering; att hitta fram till de personer som verkligen vill arbeta med oss. Vi rekryterar ungefär 3000 personer varje år till våra parker. Det är helt avgörande hur och med vilka attityder som alla dessa anställda varje dag möter våra gäster. Och då måste jag få säga att jag är mer än stolt över hur Kolmårdens medarbetare har hanterat den besvärliga hösten, säger Fogelmarck och reser sig för att gå ut i den vintriga sagojulen i Kolmårdsskogen.

Kolmården

Widar

Ägare och planer.

Kolmården ägs av familjeföretaget Park & Resorts Scandinavia AB. Storägare är Clas Ohlson ättlingen Johan Tidstrand. Utöver Kolmården äger Park & Resorts Gröna Lund, Skara sommarland, Aquaria och Furuvik. Omsättningen i bolaget är ungefär 1, 2 miljarder kronor. I Norrköpings kommuns "Översiktsplan för Landsbygden" som är ute på remiss till 31/1 2017 ges riktlinjer som säkrar "utvecklingsområden" för Kolmårdsparkens turism- och besöksnäringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om