För då var nämligen föräldrar, barn, tidigare anställda och de som någon gång gått på Armbandet inbjudna till höstfest och öppet hus. Firandet pågick hela dagen, precis som sig bör en 40-åring. Det sjöngs, klipptes blågula band, lektes och gicks tipspromenad. Samtidigt passade man även på att inviga Armbandets och Kättsätters nya gårdar – som barnen själva fått vara med och utforma.

– Barnen fick beskriva sin drömgård, där sedan allt blev verklighet, säger förskolechef Ann-Kristin Källström Sundgren.

När barnen kom tillbaka efter sommaren väntade bland annat nya hästar, en bandyrink och stafflier.

Artikelbild

| Hästar! En av de nya uteleksakerna på gården är två hästar. Greta, Albin och Linnéa leker med förskolechef Ann-Kristin Källström Sundgren.

– När jag fick se bandyrinken sa jag "wow!", berättar femårige Albin, och visar några skott med bandyklubban.

Det är tredje gången som gårdarna får en rejäl upprustning under de 40 åren. Om det, och mycket annat, talades det om när före detta personal, föräldrar och barn som gått på förskolan tidigare, samlades i personalrummet. Hit var nämligen alla med anknytning till förskolan välkomna att prata minnen. Bland annat om branden 1992.

– Att det var den stora händelsen var något jag fick till mig när jag började här 1996. Efter dess hade personalen varit utspridda i provisoriska lokaler och mitt första uppdrag var att föra dem samman igen, säger Ann-Kristin Källström Sundgren.

Familjen Nersing fanns på plats för att överräcka en present till henne.

Artikelbild

| Ny bandyrink! Albin blev glad när han såg vad som kommit till på gården under sommarlovet.

– Du är hjärtat i verksamheten! Du orkar mer än någon annan och kommer alltid på nya idéer, sade Gunilla Nersing och överlämnade symboliskt en rysk docka, "det kommer alltid en ny version".

Under sammankomsten pratades det mycket om att förskolan var den första i Sverige att diplomeras i "Drömmen om det goda", något som genomsyrar verksamheten med stillhet, rörelse, beröring och Qigong. 1997 fick Ann-Kristin Källström Sundgren vara med och representera den svenska förskolan i Bryssel.

Artikelbild

| Albin. Går på Armbandets förskola och gillar nya bandyrinken!

– Vi nådde ut med vårt budskap och knöt 1 500 kontakter på en vecka! Sedan fick vi många besök, berättar hon.

2013 fanns Hong Kongs största tv-bolag på plats för att filma ”Sveriges vackraste förskolemiljö” på Armbandet och året därpå topprankades förskolan av Qualis. Efter det ombads Ann-Kristin Källström Sundgren att vara med och skriva en bok för att inspirera andra.

Artikelbild

| Rysk docka. Mia Nersing, som praktiserat på Armbandet under många år, överraskade Ann-Kristin Källström Sundgren med en present.

– Den är klar och kommer ut den 31 oktober. Det känns riktigt roligt! säger hon.