Det var i början av 2017 som Norrköpings kommun gav arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret uppdraget att snarast skaka fram 250 så kallade extratjänster inom den offentliga sektorn – detta som ett sätt att få ned arbetslösheten främst för långtidsarbetslösa och nyanlända. Det handlar om tidsbegränsade anställningar på ett år som är finansierade med statliga pengar (staten satsar sammanlagt 100 miljoner kronor).
Nu visar det sig att den här satsningen har slagit väl ut i Norrköpings kommun: man har fått ut 200 personer i en extratjänst vilket är en hög siffra även när man jämför med likvärdiga kommuner i landet. I hela regionen handlar det totalt om 530 extratjänster och Norrköpings kommun står alltså för nära 40 procent av dessa.
– Det har gått bra och på detta sätt har fler fått möjligheten att komma närmare arbetsmarknaden, säger Pernilla Thott Ljung, kontorschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret.
En av orsakerna till det positiva utfallet är att kontoren inom kommunen lyckats skapa arbeten inom sina sektorer vilket lett till bredd i utbudet av tjänster.
– Det handlar om extratjänster inom vård- och omsorg samt inom förskola och skola som utbildningskontoret har kunnat erbjuda. Men även tekniska kontoret har fått fram arbetsuppgifter som är av annan karaktär, vi har fått en bra spridning inom både mjuka och hårda sektorer, påpekar Pernilla Thott Ljung som tillägger att man även har tillsatt extratjänster på hennes eget kontor.
– Tack vare de olika kontorens arbete har det blivit möjligt att matcha de arbetssökande på ett bra sätt.
Förhoppningen är att vissa av extratjänsterna kan mynna ut i reguljära tjänster.
– De som går på extratjänsterna får ju också tillfälle att fundera över om man vill utbilda sig eller på annat sätt förbättra sin ställning på arbetsmarknaden, säger Pernilla Thott Ljung som tillägger att lönen är satt utifrån de lönenivåer som stipuleras för denna typ av tjänster.
– Det handlar om 18 000 - 19 000 kronor i månaden.
Från politiskt håll är man naturligtvis nöjd med utfallet av satsningen.
– Orsaken till att vi har lyckats så bra med extratjänster i Norrköpings kommun beror på en god samverkan och en gemensam kraft inom kommunen samt ett gott samarbete med arbetsförmedlingen, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.