Borgen låg på en holme i Landsjön, som ligger i närheten av Nostalgiladan vid E 4-an. Utgrävningarna av den för många okända borgen, leddes av arkeologen Martin Rundkvist, som till vardags undervisar i arkeologi på Umeå universitet.
– Vid utgrävningarna har vi konstaterat att borgen hade en ringmur, som vi också hittat rester av i våra utgrävningar. Sedan tidigare vet vi att borgen omnämndes första gången år 1280 och var sedan bebott till omkring 1340, enligt historiska dokument. Därför är det lite konstigt att ett av mynten vi hittat är från cirka 1360, då borgen egentligen var övergiven, säger Martin Rundkvist.
Har ni någon teori om myntets historia och hur kan ni veta att det är från 1360?
– Det vet vi tack vare att myntforskarna har tittat på årtalen hos de mynt av denna mynttyp, som tidigare hittats, kombinerat med medeltida skattfynd.
– Här har vi fått fram att myntet är präglat i Stockholm under åren 1354 till 1363, när Magnus Eriksson var kung i Sverige. Frågan är då vem som använde borgen, efter att det övergivits och vår teori är att dåvarande ägaren Bengt Philippusson upplät borgen till Albrekt of Mecklenburgs trupper i inbördeskriget som han förde mot kung Magnus.
På onsdag kväll kommer Martin Rundkvist till Kimstad församlingshem, för att dela med sig av sommarens utgrävningar av Landsjö holme och den borg som en gång stod på den platsen. Han hade med sig ett tiotal unga arkeologistudenter från Umeå universitet vid sommarens utgrävningar av både Landsjö holme och även Stensö borg på Vikbolandet.
Läs mer i måndagstidningen.