I december 2012 ändade en lång debatt om byggkrisen i Norrköping i att fullmäktige utsåg Mårten Arnberg (S) och Robert Tenselius (M) till ledamöter i en nyinrättad "byggakut".
De båda politikerna fick uppdraget att självständigt utreda de trögheter och organisationsproblem som skapade köer och överbelastad byråkrati på Norrköpings byggmarknad.
Byggakutens mandat sträckte sig till utgången av 2014. I går meddelade Arnberg och Tenselius att de avslutar sitt uppdrag redan nu. – Vad göras skall är redan gjort, sa Mårten Arnberg när jag talade med honom i går.
Byggakuten kan inte beskrivas som något annat än en stor framgång. Och som en fjäder i hatten för Norrköpings ansträngningar att putsa på sitt något skamfilade näringslivsklimat. Mårten Arnberg pekar på att det ovanliga initiativet att sätta ihop en moderat och en sosse i en grupp för att lösa byggproblemen har rönt stor uppskattning ute på fältet.
– Många av de människor vi mött från byggföretagen har själva tagit upp fördelarna av att vi arbetar blocköverskridande med de här viktiga frågorna. Det ger en ökad långsiktighet och trygghet ute bland de som ska fatta beslut om stora investeringar i nya bostäder i Norrköping, säger Mårten Arnberg.
När fullmäktigebeslutet togs i december 2012 så var det dock just det blocköverskridande samarbetet som vållade debatt och kritik. "Bränn inte dina broar inför 2014", sa till exempel Kristdemokraternas dåvarande gruppledare varnande till moderaternas oppositionsråd Fredrik Bergqvist. Centerpartiets Karin Jonsson och Sverigedemokraternas Markus Wiechel var heller inte nöjda med upplägget. Den stora majoritet i fullmäktige (73 jaröster mot 12 nej) som stod bakom byggakuten kan dock berömma sig av att ha fattat ett klokt beslut.
Byggandet - inte minst av hyresrätter - har nu kommit igång på allvar i Norrköping. Kontakterna med företag i mark- och byggfrågor har förenklats. Informella samtalsforum har upprättats. Allt är förstås inte frid och fröjd.
– Takten i byggandet behöver öka. Kommunen måste också hålla ett öga på de stigande priserna i branschen, säger Arnberg.
När byggakuten avslutas kommer Söderköpings förre samhällsbyggnadschef Per Sandler in i matchen i stället. Han har anställts som ledare för ett projekt som syftar till att samordna och förenkla byggprocesserna än mer.
Norrköping har lämnat sin akuta byggkris bakom sig.