Lindögrabben som blev finansminister
Han var en riktig Emil i Lönneberga. Busig och uppkäftig. - Det var faktiskt riktigt skönt när han somnade på kvällarna. Det berättar finansministerns föräldrar Bo och Gudrun Borg.
Kramkalas när son och svärson blivit finansminister. Fr v svärmor Britt Ölander, pappa Bo Borg, svärfar Peter Ölander samt mamma Britt Borg. Foto: Josefine Hedlund
Foto:
- Det känns bra, säger pappa Bo lite försynt men erkänner att han är väldigt stolt.
Föräldrar hade inte väntat sig det här.
- Nä, vi hade ingen aning. Inte ens Sanna, hans fru, har sagt något om att Anders skulle vara en tänkbar minister.
Mamma Gudrun stolthet är mer påfallande. Hon är helt uppfylld av beskedet och det bara bubblar om henne när Folkbladet hälsar på hemma i 60-talsvillan i Lindö.
- Det känns pirrigt. Att min lille kille har gått och blivit så stor, säger hon och ursäktar sig att hon inte hunnit ta ur papiljotterna i håret, när hon möter oss i hallen.
Här i Lindövillan bodde alltså den nye finansministern från det att han var ett år.
- Visst är han stilig. Han hade verkligen flicktycke, säger mamma Gudrun och pekar på den gamla valaffischen som har hängt i hans gamla pojkrum i tolv år.
Frun sköter ekonomin
Han var bara 17 år när han flyttade hemifrån, till flickvännen Susanna Ölanders lägenhet i Norrköpings centrum. De träffades i moderata ungdomsförbundet, MUF.
- Sanna och Anders har varit tillsammans sedan han var 16 år och hon 18 år, det är inte klokt, vad länge, säger Gudrun.
I dag har de tre barn tillsammans, tvillingflickorna Hanna och Sara, 5 år, och 9-åriga Ludvig.
- Det har varit oerhört tuffa år för dem, speciellt när tvillingarna var små, säger Gudrun.
- Det är tackvare dem han har blivit feminist, tillägger Bo och skrattar.
Familjen Borg bor sedan i somras i Tegelbruket i Katrineholm - som tidigare var ett tillhåll för knuttar. De flyttade dit på grund av att hustrun fick jobb där, som platschef på företaget Amica.
- Susanna är också väldigt duktig. Det är hon som sköter familjens ekonomi, säger Gudrun och ler.
Sköter finanserna
- Anders sköter finanserna, inflikar Bo.
Vidare berättar Gudrun om att Anders älskade att lyssna på sagor, speciellt hemska sagor. Men även Emil i Lönneberga var en av favoriterna.
- När Emil blev kommunalråd sa Anders att han också ville bli politiker, berättar Bo.
- Hans mormor, som var en äkta folkpartist, sa också alltid att Anders skulle bli politiker när han blev stor. Jag tror att det var statsminister hon sa, säger Gudrun som är övertygad om att hon även skulle vara stolt över en finansminister i familjen.
Det pratades ofta och mycket politik hemma hos familjen Borg, även om ingen av föräldrarna varit politiskt aktiva.
- Bosse var en äkta sosse, uppväxt i ett sossehem. Men jag lyckades omvända honom, skrattar Gudrun.
Lille Anders Borg tyckte inte bara om att läsa sagor. Han skrev även mycket själv. Redan som åttaåring startade han tidningen Rak höger.
- Vi fick hjälpa till att rätta stavningen i artiklarna, minns pappa Bo väl.
Föräldrarna hittar tyvärr inte någon av dessa tidningar. Istället finner de tidningen Blå bladet. Även den skriften låg Anders Borg bakom, när han var 14 år och gick på Djäkneparksskolan. Det var i samband med den som en av lärarna fick upp ögonen för deras son.
- Det var första gången någonsin som han fick beröm av en lärare. Då var han 14 år. Dessförinnan hade han bara fått skäll för allt.
Slogs och var högljudd
Anders ifrågasatte lärarna och så var han lite uppkäftig, enligt Gudrun och Bo. Men att han inte var så omtyckt av sina lärare i Norrköping brydde han sig inte om. Han hade ändå bra självförtroende.
- Enligt honom själv var han bäst i klassen, säger pappa ömt.
Vidare berättar föräldrarna att Anders inte var helt lätt att ha att göra med.
- Han var alltid den som låg underst i högen, när killarna slogs. Och så var han den mest högljudda också, berättar mamma på ett kärleksfullt sätt.
- Det var faktiskt riktigt skönt när han somnade på kvällarna, inflikar pappa.
Arbetsnarkoman
Anders Borg har alltid gått in för allt han gjort, stenhårt. Och det är föräldrarna övertygade om att han kommer att göra nu också, som finansminister. Han är en riktig arbetsnarkoman.
- Jag är orolig för att det blir för mycket för honom, att han ska jobba för hårt, säger Gudrun.
Som tur är är både Bo och Gudrun pensionärer och kan rycka in som barnvakter i Katrineholm, när det kniper. Bo var programmerare på Atlas Copco och Gudrun jobbade som kommunsekreterare på fritidskontoret.
Fullt upp
- Vi har varit hemma hos dem väldigt mycket på sistone. Men det var länge sedan vi träffade Anders.
Han har haft fullt upp med valarbetet med Fredrik Reinfeldt och gänget. Och mer kommer det att bli.
När nästa tidning ringer på dörren hemma hos familjen Borg börjar Gudrun att plocka ner papiljotterna i håret. Om en stund ska makarna Borg träffa sin äldsta son Håkan, som är två år äldre än Anders, i Stockholm. De ska på musikalen Cabaret på Tyrolen i Stockholm. Men det är inte för att fira att deras son har blivit finansminister.
- Det har varit planerat länge.