Den gamla smedjan görs om till naturrum
Ett fallfärdigt ruckel, som en gång var en smedja. Så ser det nya miljonprojektet ut idag, där det står bakom Marmormuseet i Kolmården. - Det handlar om den gamla, lilla smedjan som fått förfalla i många år, men som vi nu är på gång att börja rusta upp med hjälp av EU-bidrag, säger Christer Ericson och får medhåll av Magnus Joelson, två av eldsjälarna bakom museisatsningen.
Christer Ericson och Magnus Joelson från Marmormuseet inspekterar det som finns kvar idag av den gamla smedljan, som de snart hoppas kunna börja renovera.
Foto: Kjellberg Anita
- Allt för att ge besökarna till marmormuseet ytterligare en upplevelse i form av en natursatsning. Vi har ju en delvis unik fauna här i Kolmården och nu finns det även planer på att göra naturreservat av naturområdet runt marmormuseet. Då skulle ju ett särskilt naturrum passa mycket bra i den gamla smedjan, som entréhus till reservatet. Men några spår av den gamla verksamheten i smedjan kommer inte att kunna ses? - Jo, vi tänker bygga upp själva murstocken och härden där man smidde olika saker och där det finns kvar en del gamla reglage och annat sedan förr. Men vi kommer inte att kunna smida något i det här huset, utan det blir bara så vi kan visa hur man arbetade därinne förr i tiden. När hoppas ni lilla smedjan står klar att invigas, om allt går som på räls med renoveringen och EU-bidraget? - I allra bästa fall står smedjan klar att användas under våren 2011, säger Christer Ericson, men då måste allt fungera enligt vår planering. Stora också
- Parallellt med den här satsningen kommer vi även att rusta upp den stora smedjan och snickeriet i en byggnad en bit ifrån själva museet. Den smedjan tänker vi dock köra igång igen och letar just nu efter smidesutrustning, eftersom den gamla utrustningen är borta. - I så fall försöker vi även få igång kursverksamhet där framöver, säger Magnus Joelson. Faktum är att det finns ett stort smidesintresse här i Kolmården och vi har lärt över 100 personer att smida i den gamla smedjan vid Svintuna kvarn. Men den här smedjan blir större och mer lättjobbad. Nu har ni även öppnat sommarens turistsäsong för marmormuseet. Hur har starten varit? - Lysande bra, säger Christer Ericson. Vi har redan haft en hel del besökare från framförallt företag och föreningar, men även en del spontana besökare. - Tisdagar och torsdagar har vi öppet året runt för då är vi ändå här och renoverar lokaler och prylar, men nu under sommaren har vi även lördagsöppet.