Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>En ny bok:</I> Sveriges Atlanta fanns i Norrköping

En läskigt spännande bok har nyligen getts ut, en bok om den svenska läskhistorien i allmänhet och Norrköping i synnerhet (nåja) eftersom staden ingår som en mycket viktig ingrediens i läskhistorien genom åren.

En riktigt läskig framgångshistoria.

En riktigt läskig framgångshistoria.

Foto:

Kultur och Nöje2001-06-08 00:00
- När det var som mest med Flavoring, blev Norrköping faktiskt kallat för Sveriges Atlanta, med tanke på Coca Cola-tillverkningen där i USA, säger Henry Björklund, före detta ägare av Flavoring.
Annars är ju Norrköping mest känt som Sveriges Manchester under textilindustrin, men kärt barn har tydligen många namn ...
I boken berättas läskedrycksindustrins hela historia, om våra bryggerier och läskedryckssmaker, som Pommac, Loranga, Zingo, Champis, Citronil, Fanta och allt vad de hette och heter ...
Flera sidor i boken handlar om branschlegenden Björklund och hans insatser för läskedrycksindustrin.
Om hur han på 1950-talet började på Norrköpingsföretaget Rockströms, fortsatte till Fructus i Bromma när de köpte Rockströms 1965.
1967 sade han upp sig och startade Flavoring, som snart fick fram flera fullträffar, bland annat Päronsoda och Passionsfrukt.
1977 erbjöds Björklund att köpa varumärket Loranga och gjorde det för 50.000 kronor. Bara ett par år senare hade försäljningen ökat från sju miljoner Lorangaflaskor om året till 50 miljoner. Trea på topplistan efter Coca-Cola och Fanta.
Men allt blev inte succé. Ett av de mest kortlivade Flavoring-märkena var Big Ben, en lakritsläsk.
- Jag trodde att den skulle bli succé med tanke på glassen lakrits-puck, berättar Henry Björklund. Och vid provsmakningen tyckte vi alla att den var suverän.

- Men ute på marknaden visade det sig att en eller två klunkar var okey, men inte en hel 33-centiliters flaska. Det blev för mäktigt och efter bara två veckor drogs läsken in igen ute i butikerna ...
Denna och många andra historier berättas i boken som döpts till "Försvinnande god - en svensk läskhistoria", den slogan som gjorde Zingo så stor och en läsk där Henry Björklund hade ett finger med i spelet under sin tid hos Rockströms.
I boken får vi veta att den som kom på denna slogan var reklammannen Odert von Schoultz, som även ligger bakom "Mmm ... Marabou" och han tilldelades många priser på sin tid.
Angående Flavoring köptes det av Procordia 1991 och Henry Björklund passade då på att pensionera sig efter över 35 år i läskedrycksbranschen.
Företaget finns dock i högsta grad kvar, men är numera danskägt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!