Hundratals jobb bort när Integrationsverket läggs ner
Integrationsverket läggs ned - och omkring 100 jobb försvinner från Norrköping.- Stämningen är lite småchockad med mycket oro och funderingar. Vi har inte hunnit smälta nyheten, säger Mona Westling, vice ordförande för Statstjänstemannaförbundet, ST.
"Det har varit olika reaktioner. Men hoppet tändes vid regeringsförklaringen då integrations- och jämställdhetsfrågorna fick ett eget departement" säger Britt-Marie Jonsson, förvaltningschef. Foto: Robert Svensson
Foto:
- Det är ologiskt och djupt sorgligt att regeringen först tar nedläggningsbeslutet och därefter utreder dess konsekvenser. Nu måste myndighetens ledning och de fackliga organisationerna gemensamt analysera de praktiska följderna av beslutet, säger Leif Wernberg, ordförande för SACO-föreningen.
Arbetsmiljöproblem
Från fackligt håll finns en oro för medarbetarnas framtid och man bedömer att nedläggningsbeslutet oundvikligen leder till arbetsmiljöproblem.
Men helt oväntat var inte gårdagens besked, eftersom alliansen redan i våras gick ut med planerna i en gemensam programförklaring. Efter den har verkets ledning arbetat efter olika scenarier, och även informerat sin personal om alliansens nedläggningsidéer.
- Därför bör det inte ha kommit som en total överraskning för dem. Samtidigt vet man inte. Politik är politik, och saker kan ändras in i det sista, säger Lena Bernström, tf generaldirektör på Integrationsverket.
- Men personalen har varit fantastisk. Ovissheten hade kunnat förlama oss totalt. Trots den har alla jobbat på, fortsätter hon.
Hoppet tändes
När det vid regeringsförklaringen stod klart att ett särskilt integrations- och jämställdhetsdepartement inrättas väcktes hoppet i personalstyrkan. Myndigheten har sedan tidigare enbart haft ministrar, men inget departement.
- Många tänkte nog att vår kunskap skulle komma till nytta på departementet. Men tyvärr låg förslaget fast. Nu tror jag det kommer dagar av väldig sorg och oro på verket. Det är naturligt. Personalen måste få vara ledsen, säger Lena Bernström.
Att verkets tidigare generaldirektör, Andreas Carlgren, sitter i regeringen och avvecklar sin gamla arbetsplats har inte rivit upp några känslor av svek.
- Nej, folk var glada att han blivit minister även om han förstås är saknad. Som miljöminister har han rimligen inte kunnat påverka migrationspolitiken. Men hade han varit migrationsminister hade det varit en annan sak, säger Lena Bernström.
I går var Integrationsverkets styrelse och ledning på ett sedan länge inplanerat möte i Stockholm. Därför kommer myndigheten idag hålla flera personalmöten för att informera och försöka dämpa oron. Dessutom följer ett arbete att utifrån ett integrationsperspektiv analysera propositionens olika delar.
Myndigheten har omkring 100 fast anställda, samt ett 30-tal tillfälligt anställda - inlånade från Migrationsverket för att klara arbetet efter den tillfälliga asyllagen.
Uppdraget har varit att ta fram och förmedla kunskap om hur integrationen kan utvecklas i samhället. Varje år publiceras rapporter, både kalla fakta och siffror samt värderingar och attityder. Dessa handlar om t ex mångfald, integration, diskriminering, uppföljningar på introduktionsområdet och har använts som kunskapsunderlag till politiker.
Under de senaste åren har de myndighetsutövande uppgifterna utvecklas. Eldprovet var när den nya tillfälliga asyllagen som ledde till att ett stort antal personer fick uppehållstillstånd. Det ledde till ett intensivt arbete och täta kontakter med kommuner och regering krävdes för att få kommuner att ta emot dem.
Budgeten för 2006 ligger på 97,5 miljoner kronor. Därutöver är drygt 3 miljarder kronor budgeterade till ersättningar till kommunerna för flyktingmottagandet. Dessutom är 67,7 miljoner kronor budgeterade till myndighetens stöd till etniska organisationer och integrationsinsatser i det civila samhället.
Källa: Integrationsverket