Gladreggaekungar fyller 20
NORRKÖPINGNorrköpings gladreggaekungar fyller 20 år. Det firar Roxanne med jubileumsfest på Arbis på lördag. Men firandet går inte i nostalgisk baktakt, i stället blickar bandet framåt genom att släppa en ny skiva och ständigt hålla sinnet öppet för nya influenser. - Det här är ett gyllne tillfälle att visa var vi är nu och slå an något nytt, säger Magnus Falck, som spelar keyboard.
Hatten av för Roxanne. Den 6 oktober 1982 tog Roxanne de första stapplande ackorden i replokalen. Exakt tjugo år senare spelade gruppen inför drygt 11.000 personer på Idrottsparken i samband med IFK Norrköpings match mot Örgryte. Men det officiella jubileumsfirandet blir nu på lördag med en konsert och releasefest på Arbis. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det hade riskerat att bli en klubb för inbördes beundran, en nostalgifest för en kväll, säger Magnus Falck.
I stället valde gruppen att blicka framåt. Det officiella jubileumsfirandet går av stapeln på Arbis på lördag. Det är samtidigt en releasefest för albumet "Live n Wired" som släpps i dagarna.
Senast bandet spelade i Norrköping var i lördags, på dagen tjugo år sedan det första reptillfället. Spelningen skedde i samband IFK Norrköpings match mot Örgryte som sågs av drygt 11.000 åskådare. Nu syns bandet ofta, men annars har policyn varit att vara sparsam med spelningar i Norrköping.
<b>Liveinspelning</b>
- Vissa band bränner nästan ut sig, så att intresset svalnar. Vi vill att folk ska komma och lyssna när vi spelar, säger Magnus.
Roxanne är ett utpräglat liveband och skivan är en inspelning från Kalmars studentkårsfest "Kvastkampen" i somras.
- Att säga att den är det bästa vi gjort är en klyscha. Men jag tycker det. Skivan är mer spontan, roligare, och har mer partykänsla än studioalbumen. Den är digitalt inspelad och ljudmässigt bra. Vi har utnyttjat den senaste tekniken, säger Magnus Falck.
Roxanne hålls ihop av spelglädje och gemenskap och liveskivan växte fram ur en vilja att fånga glädjen och spontaniteten på skiva.
- Spelningen i Kalmar blev väldigt lyckad och vi lyckas förmedla närvaron och livekänslan på inspelningen, säger Fredrik Lundell, saxofonist.
- Det är väldigt bra för oss att kunna överlämna en skiva och säga: "Det här är Roxanne, så här låter vi live" när folk fundrar på att boka spelningar, säger Fredrik.
Tanken på en liveinspelning föddes genom att Roxanne-medlemmarna började spela in konserter på DAT-band för eget bruk, för bandets utvecklings skull.
- Men sedan började banden spela på diverse fester och vi märkte att de uppskattades, berättar Magnus Falck.
Medlemmarna i Roxanne har kommit och gått, men tre finns kvar från starten: Jahnne Wahlberg, percussions, Magnus Falck, keyboard och Thomas Olander, trummor.
Jakten på nya bandmedlemmar har varit originell, Fredrik Lundell berättar om hur han hamnade i Roxanne:
- Thomas Olander ringde till en musikaffär i Nyköping och bad om en lista med folk som köpt blåsinstrument. Där fanns mitt namn med. Han ringde hem till mina föräldrar och fick numret till Linköping, där jag pluggade. Jag blev hembjuden på en intervju hemma hos honom. Jag tyckte att det lät kul att gå med och sedan har det rullat på.
Fredrik Lundell var egentligen inte inriktad på reggae, utan snarare på musikal och jazz.
- Styrkan i Roxanne är att vi är nio individer, säger Magnus Falck. När vi i början av 80-talet beslöt oss för att spela reggae tog vi med oss vår egen musikaliska bakgrund in i bandet. Mixen av olika musikstilar ser vi som en tillgång. Den har hjälpt oss att skapa vårt sound och att utvecklas.
<b>Ljudguru har nyckelroll</b>
Bland gruppens nio medlemmar finns ljudteknikern Jocke Bergling.
- Han är vår ljudguru och vårt öra utåt i publiken. Utan honom hade inte ljudbilden varit lika konstant, på scen och skiva. Det är en väldig trygghet för oss andra i bandet när vi står på scenen att vi vet att det låter bra, säger Magnus.
Något verkligt genombrott har Roxanne ännu inte fått. Men en bekräftelse är också att många arrangörer bokar bandet år efter år.
- Vi har inte jobbat tillräckligt hårt för ett genombrott. Alla har heltidsjobb, konstaterar Magnus. Men vi trivs med det vi gör ändå och känner spelglädje och gemenskap i bandet. Vi spelar glad och bred musik som lockar såväl mormor med rullatorn och småbarn som gungar i takt. Det är en del av vår lön att möta publiken.
<b>"Även Briteny har reggaesound"</b>
De första tio åren spelade bandet vid några tillfällen i Skärblacka på Bob Marley-memorialkonserterna. Men bandet skiljer sig från Skärblacka-bandens tunga baktakter. Roxanne har orienterat sig åt det ljusa, glada och lättsamma hållet. Och att reggaen har blivit mer lättillgänglig och folklig tycker Magnus och Fredrik är positivt.
- Förr förknippades alltid reggae med något tungt och segt, men nu finns reggaeinfluenser till och med i Britney Spears musik. Förr var man alltid tvungen att förklara att vår reggae var glad partymusik, men det slipper vi numera, säger Magnus.