I nuläget är den amerikanska tillverkarens modeller S och X de enda som är så tunga att de hamnar i högsta klassen, 70 000 norska kronor i engångsavgift, skriver NRK och andra norska medier.

Det är stora tunga bilar som sliter på vägarna, motiverar Hans Andreas Limi från Fremskrittspartiet förslaget.
Den enda fördelen med dem är mindre utsläpp.

Miljörörelsen Bellona och Norsk elbilforening tycker tanken är huvudlös, just när de avgasfria vagnarna håller på att etablera sig som den vanligaste typen i norska bilhallar.

Avgiftsbomben måste stoppas i budgetförhandlingarna, säger Christina Bu, som leder Norsk elbilforening.

"Väldigt förmånligt"

Men statsminister Erna Solberg kontrar att elbilisterna har breda förmåner, som på det stora hela kommer att bestå.

Nu är intäkterna från bilavgifter tio miljarder kronor lägre än de var 2013. Det är en icke planerad skattelättnad, säger hon enligt nyhetsbyrån NTB.
Men vi ser ju att folk agerar som så att de köper bilar med lägst avgifter. Då är det fortsatt väldigt förmånligt att köpa en Tesla jämfört med en annan lyxbil i den klassen. Och den nya billig-Teslan kommer ju att slippa avgiften.

Billigare än i Sverige

Hon syftar då på Tesla 3, en något mindre modell som nu börjat tillverkas i USA och väntas till Europa om ungefär ett år.

Och miljöbilssubventionerna i stort lämnas samtidigt orörda i den nya statsbudget som Norges regering presenterade på torsdagen, så elbilar kommer fortfarande att vara väldigt attraktivt prissatta jämfört med i exempelvis Sverige och Danmark.