Det hela gäller så kallade serier där flera tävlingar hålls i mer än två distrikt, för att sluta i final. Ett bra sätt att locka sponsorer och bra för ryttarna. Men då förbundet dels håller egna serier med egenintresse och beslutar om vem som ska få hålla serier, samt vilka sponsorer som godkänns så blir det en konflikt, står att läsa i skrivelsen.
– Grundproblemet är att förbundet inte följer svensk lag. Till exempel har förbundet gjort nåt avtal med en sponsor. När vi sedan kommer med en annan sponsor, i konkurrerande verksamhet så får vi inte använda den sponsorn, säger Claes Pettersson, Norrköping international horse show.
Han säger nu att ridsportsfantasterna tröttnat.
– Det här är en diskussion som pågått i flera år. Nu hade vi ett telefonmöte i går (läs: måndag) och nu sätter vi ner foten.
Skrivelsen, riktad mot förbundet, är undertecknad av sju tunga ridsportsnamn. Bland annat förre förbundskaptenen Sylve Söderstrand, Lisen Bratt Fredricson och Jan O Wannius.
”Vi är även alla arrangörer av några av Sveriges absolut största nationella tävlingar som drar 1000-tals startande, mycket stor publik och som omfattas av stort tv/media-intresse”, står att läsa i skrivelsen.
Claes Pettersson förklarar just problematiken med livesändningar. Rent tekniskt kan detta innebära att arrangörerna måste säga nej till betalning för tv-rättigheter, och förlora de intäkterna.
– De har ensamrätt på vår tävling och det tycker jag är fel. Vi bestämmer över våra tävlingar, säger Claes Pettersson.
Nu hoppas skribenterna tillsammans att reglementet ska ses över. I skrivelsen står också följande: ”Att behöva driva frågan på detta sätt är inget som vi önskat, men blivit tvungna att göra för att fortsätta kunna utveckla svensk ridsport och våra svenska tävlingsarrangemang.”
Man påtalar också att Svenska ridsportsförbundets styrelse kan hållas personligt ansvariga om ärendet slutar med fällande dom i rätten.
– Om vi får ett bud av exempelvis Tv4 som vill sända serier – och förbundet säger nej – så kan vi rent hypotetiskt kräva förbundets huvudstyrelse på detta, säger Claes Pettersson.
Han gör också gällande att arrangörerna tagit hjälp av Vladimir Bastidas Venegas, docent i europarätt och jur.dr vid Uppsala Universitet. Han ser i sin tur positivt på utgången i en eventuell rättsprocess, baserat på att bland annat Svenska bilsportsförbundet förlorat i ett liknande ärende.
– Om man hade haft sportsliga skäl skulle det vara okej, men det beror på vilka de sportsliga skälen är. Men som jag förstått det i de fall jag tittat på här mot ridsportsförbundet handlar det inte om det, säger Vladimir Bastidas Venegas.
Claes Pettersson hoppas nu att skrivelsen kan leda till en förändring.
– Vi önskar lösa denna intressekonflikt på ett snabb och smidigt sätt för sportens fortsätta utveckling, säger han.