Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Firar 20 med jazzkonsert

På lördag firar Tåby Hembygdsförening 20-årsjubileum. Och man gör det med musik - i Tåby kyrka! - Det blir en jazzkonsert i kyrkan och vi är övertygade om att det blir ett mycket trevligt jubileumsarrangemang, dit vi även bjuder in allmänheten, säger föreningens ordförande Carl-Fredrik Tersmeden.

- Här ligger tant Hilda, fattig och ofärdig, men som alla i Tåby brydde sig om , säger Stig Turevik. Och hennes gravsten är en bit ek från hennes egen förstutrapp i Målslätten.

- Här ligger tant Hilda, fattig och ofärdig, men som alla i Tåby brydde sig om , säger Stig Turevik. Och hennes gravsten är en bit ek från hennes egen förstutrapp i Målslätten.

Foto: Titti Olovsson

TÅBY2008-11-06 03:00
- Det kommer fem skickliga musikanter under ledning av Hans Bergenbrant, som lovat bjuda på lättlyssnad och svängig musik i vår kyrka.Bland deltagarna på lördag återfinns Stig Turevik, som tillsammans med bortgångne Arne Moberg, var den som startade föreningen för 20 år sedan.- Dessutom nästan exakt 20 år, eftersom vi startade föreningen den 13 november, säger Stig Turevik.Varför kom ni på att starta föreningen just då?- Jo, det var så att kyrkan i Tåby firade 200-årsjubileum och det födde ett extra stort intresse för bygden i övrigt och det slutade med att vi startade hembygdsföreningen.- Tidigare hade Tåbyborna varit engagerade via Björkekinds hembygdsförening, men vi beslutade att starta en egen och på den vägen är det fortfarande.Släktforskning
Hur startade ditt eget intresse för hembygdsfrågor?- Jag är uppfödd i Tåby, men var sedan borta från bygden i 40 år innan jag kom tillbaka hit igen. Mitt hembygdsintresse började sedan med att jag släktforskade och hittade släkt här i Tåby ända till 1600-talet.- Sen var jag klar med den forskningen och då började jag istället forska om hembygden i Tåby, om gårdarna och folket som bott där. Och det slutade med att jag var med och bildade hembygdsföreningen.Tre häften
Berätta om de gångna 20 åren?- Jag brukar faktiskt säga, att det inte är många stenar här i Tåby som jag inte varit och vänt på under årens lopp.- Något jag är glad över är också de tre häften som jag tillsammans med andra föreningsmedlemmar producerat via studiecirklar. Det är ett häfte om vår 200-åriga, eller numera 220-åriga kyrka, ett som heter "Inte bara bönder i Tåby socken - arbetarungar minns" och ett häfte om Tåby socken i stort med gårdar och boende.Nuvarande ordförande Carl-Fredrik Tersmeden smider också framtidsplaner:- Vi har planer på att hembygdsföreningen ska försöka hjälpa till att restaurera gästgivargården i Fristad från anno 1606 och därmed det äldsta timrade huset på Vikbolandet och kanske i hela Östergötland. - Går dessa planer i lås vill vi gärna ha vår verksamhet där i framtiden. Bland annat via eventuella studiecirklar och kanske produktion av nya häften.Krigsforskning?
- I så fall, säger Stig Turevik, skulle jag gärna se att ni forskar lite om hur det var på landsbygden i Tåby under andra världskriget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om