Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Skulle inte göra det igen"

Tv4-programmet "Halv åtta hos mig" gästar den här veckan Finspång. Fyra Finspångsbor visar upp sina färdigheter vid spisen inför en miljonpublik.

Först ut: Marcus Sandlund vill gärna fånga och jaga det mesta själv som står  på middagsbordet.

Först ut: Marcus Sandlund vill gärna fånga och jaga det mesta själv som står på middagsbordet.

Foto: Tv4

FINSPÅNG2018-09-25 18:30

– Det var en riktigt rolig upplevelse att vara med i ett tv-program och se hur det skapas inifrån, säger Marcus Sandlund som var huvudperson i det första avsnittet, som sändes i måndags.

Marcus framställs av berättarrösten Morgan Alling som jägaren som gärna fångar det han lagar.

– Ja, det stämmer. Inget jag gör varje dag, men jakt och matlagning har jag med mig hemifrån. Både min mamma och mormor har gett mig inspiration och kunskap till att laga mat.

Det hans tre gäster i huset i Torstorp – Steen Hansen, Mari Aktner och Klara Cornefeldt – får äta består av soppa med egenfångade kräftor, hjortfilé (som Marcus själv fällt) med risotto och crème brûlée med hallon. Gästerna betygsätter maten och det blir genomgående åttor i betyg av tio möjliga poäng.

– Jag är nöjd med betygen jag fick, de verkade gilla min mat. Den menyn jag körde är väl lite av min specialitet. Att kunna använda råvaror som jag själv har jagat eller fångat och ägg från våra höns i aiolin, till soppan, förhöjer hela upplevelsen, tycker Marcus.

I det andra avsnittet från Finspång är det Klara Cornefeldt som har huvudrollen.

– Visst var det trevligt att vara med och jag har fått tre nya vänner, men det var mer uppstyrt än vad jag trodde på förhand, säger hon.

"Halv åtta hos mig" i Finspång spelades in i april och sänds nu fem månader senare.

– Vi fick säga ja, nej, kanske och så vidare. Sedan klippte de in det, där de tyckte det passade bäst. Jag är glad över att jag var med, men jag skulle inte göra det igen. Det var tuffa dagar med inspelningar från tidig morgon till sent på nätterna, berättar Klara och fortsätter:

– Som grupp fick vi väldigt lite tid tillsammans. Skulle de filma någon, fick vi andra gå undan och vara tysta.

Jordärtskockssoppa, hemlagad pasta med räksås och lakritsglass dyker upp på bordet hemma hos Klara i tisdagskvällens avsnitt.

– Jag tyckte allt blev jättegott och jag tror det gick hem hos de andra också, förklarar hon.

Brinner du för matlagning?

– Nej, egentligen inte. Jag tackade ja för att jag ville lära känna nya människor.

Det första avsnittet avslutas med att Steen Hansen, Mari Aktner och Klara Cornefeldt diskuterar en av Marcus Sandlunds många trofeer han har på väggarna.

– Är det en älg eller en ren? säger någon utan att tv-tittaren ser vad det är.

Det hela slutar med att tv-tittaren får se ett vildsvinshuvud.

– Ha, ha. Det är tur att det blir så uppenbart när det inte är på riktigt. Ett tag var jag rädd för att bli idiotförklarad, säger Klara Cornefeldt.

"Halv åtta hos mig" är ett matlagningsprogram där amatörkockar får visa sina färdigheter vid spisen. Programmet hade premiär den 6 oktober 2008 i TV4. Varje vecka får fyra personer, som aldrig träffats innan, bjuda varandra på middag. Vanligtvis består middagen av förrätt, varmrätt och efterrätt. Varje kocks matlagning och arrangemang bedöms av de övriga tre personerna och den deltagare som under veckan får bäst betyg vinner tävlingen. Varje deltagare ger ett betyg i intervallet 1 till 10. Totalt kan en kock få maximalt 30 poäng. I sista programmet varje vecka utses veckans kock, (den som har fått högt sammanlagda poäng) som får 15 000 kronor. Formatet bygger på "Come dine with me" från brittiska Channel 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om