Olav Lunde blir därmed sista utställande konstnären för den här sommaren i Hönshuset och han hade vernissage på fredagen.

Hur kan du själv beskriva din konst?

– Mina arbeten handlar till stor del av att jag återanvänder skrot som jag hittar hos lantbrukare och på skrotupplag, särskilt på en skrot i Norrköping, där jag hittat en hel del saker till mina konstverk. När jag kommer dit för att köpa skrot, brukar skrothandlaren och jag numera prata mer om konst än om skrot och det är riktigt roligt.

Artikelbild

| Minst. Här visar Olav Lunde upp minsta figuren på utställningen i Hönshuset. Lite skillnad mot skulpturen i Bruksparken, som mäter nästan fem meter...

– Sedan nr jag kommer hem tar jag fram svets, hammare, slipmaskin, syra och eld, för att få mina verk att ta form och ge dem ett slutligt intryck, med ett inslag av humor.

Hur många verk ställer du ut i Hönshuset?

– Sammanlagt blir det uppåt 30 verk. Då är det såväl skrotskulpturer som några målningar. Den minsta skulpturen är bara någon decimeter medan den största målningen mäter cirka 1,5 meter.

– När det gäller skulpturerna och figurerna, handlar det oftast om föreställande konst, där man kan hitta någonting som man känner igen.

Artikelbild

| Målning. Olav Lunde ställer även ut några målningar på utställningen i Hönshuset. Bland annat den här som föreställer ett älghuvud.

Och dina målningar?

– Det är några stycken som är med här och det är inte mycket färg på dem, utan det handlar mer om att jag hettar upp plåt och skrapar bort rost och annat, för att få till ett motiv. På den här utställningen har jag bland annat med en tavla med ett älghuvud.

I Finspång kan man se ett av dina verk som offentlig konst i Bruksparken?

– Ja, det är ett nästan fem meter högt mekaniskt träd, som flyttades dit från sin ursprungliga plats, när nya Vårdcentrum började byggas. Dessutom har jag två skrotskulpturer uppställda i Folkparken i Norrköping.