På måndag samlas kommunstyrelsen i Finspång för ett extrainsatt sammanträde, med ett eventuellt köp av glasbruksfastigheten, som enda ärende. Och ett ärende, där den kommande, troligen mycket dyra, miljösaneringen av den förorenade marken vid glasbruket, är en viktig del.
Men redan nu kan Folkbladet berätta, att den förorenade soptipp som glasbruket använt i cirka 150 år, inte är så förorenad som den kunde ha varit.
– Faktum är, säger platschefen Ulf Engstrand, att vi inte tillfört någonting till den här soptippen de senaste nästan 40 åren.
Varför inte?
– Av miljöskäl, slutades det att lägga ut avfall på den här soptippen i slutet av 1970-talet och samtidigt skedde en övertäckning av sand över soptippen, som sedan dess alltså inte använts av oss.
Så med tanke på att staten betalar all sådan här miljösanering fram till 1969, kanske det inte tillkommit så mycket mer avfall efter det?
– Det handlar väl då om att glasbruket efter 1969 använde tippen för sitt avfall ytterligare tio år fram till slutet av 70-talet, då det blev stopp. Men det lär förstås finnas en hel del miljöfarligt avfall på tippen, eftersom glasbruket funnits sedan 1810...
Var har ni placerat ert avfall sedan slutet av 70-talet?
– Då har vi lagt allt avfall på en betongplatta bakom glasbruket och det avfallet har sedan fraktats bort med lastbil för sanering, berättar Ulf Engstrand.
Hur bedrivs verksamheten just nu i glasbruket?
– Just nu går allt på sparlåga och det enda som vi håller öppet är butiken. All annan personal är hemförlovad.
Och glasmasseugnarna?
– Ugnarna står fortfarande på, men vi har ingen produktion i hyttan för närvarande.
Sören Boström
soren.bostrom@folkbladet.se
011 - 200 448