Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nio av tio lärlingar får anställning

Nio av tio som går lärlingsutbildningen får jobb efteråt. VVS-montören Niklas Lilja fick fast anställning redan som 19-åring.

VVS-montör. Niklas Lilja får utföra många olika sysslor vid sitt arbete som VVS-montör.

VVS-montör. Niklas Lilja får utföra många olika sysslor vid sitt arbete som VVS-montör.

Foto: Magnus Johansson

EFTERTRAKTADE LÄRLINGAR2016-11-11 06:45

Skolverkets Lärlingscentrum har genomfört en undersökning för att se hur många elever som gått gymnasial lärlingsutbildning som får jobb efter avslutade studier.

Resultaten visar att 90 procent av eleverna som avslutade utbildningen våren 2014 har någon typ av anställning ett och ett halvt år senare.

När Niklas Lilja avslutade Nya Bergskas lärlingsutbildning gick han direkt till ett fast jobb som VVS-montör på TGs Rör i Finspång.

– Jag slutade skolan på lördagen och började arbeta på måndagen, säger Niklas Lilja.

Han spenderade hela sin praktikperiod på samma företag och fick under de tre åren verkligen lära sig yrket.

– Det är långa dagar och man får lära sig vikten av att hålla tider, säger Niklas.

– Det har funkat jättebra med Niklas. På "rörsidan" har vi aldrig haft möjlighet att ha praktikanter, det hade vi däremot tidigare på elsidan. Det saknar vi numera. Jag skulle gärna se även ett el-program på Bergskas lärlingsutbildning. Det är svårt att få tag på både VVS-montörer och elektriker, säger Göran Gustafson, Senior Advisor på TGs Rör.

TGs El och TGs Rör på Skäggebyvägen har ökat personalstyrkan betydligt de senaste åren och är nu 19 anställda.

– Det är en styrka att vi har både rör och el. Vi är inte omöjliga för nånting. Det är ofta kunder hör av sig till oss när de inte vet vart de ska vända sig, säger Göran.

Niklas lyfter fram variationen i jobbet.

– Jag håller till exempel på med badrumsinstallationer, avlopp, toaletter. Det är mycket felsökning, reparationer och nyinstallationer. Jag tycker allt är kul. Det svåraste är att man måste lära sig att komma fram till lösningar på olika sätt, säger Niklas Lilja.

Ari Mitrunen är lärlingssamordnare på Nya Bergska. Han tycker det är positivt att så många lärlingar får arbete efter avslutad utbildning.

– De som klarar av utbildningen är eftertraktade på arbetsmarknaden. Det kan vara tufft och företag ställer krav på att hålla tider och det blir långa dagar. Lärlingarna blir nästan som en anställd från början, säger Ari Mitrunen, som hoppas att fler ska få upp ögonen för det allt mer populära lärlingsprogrammet vid Nya Bergskas öppet hus 24 november.

För Niklas Lilja blev det ett snabbt steg från ungdom till vuxen med fast jobb. Han är redan som 21-åring husägare.

– I framtiden måste vi lobba mer för vad vi har att erbjuda i branschen. Det finns jobb om man utbildar sig till hantverkare, konstaterar Göran Gustafson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!