LÖRDAGSKRÖNIKA GO´MORRON!

Alla kan inte alltid skilja på höger och vänster. Jag märkte det när jag åkte bakom en bilist i Vibergarondellen. Föraren blinkade höger för att, som jag, svänga upp mot Viberga. I stället svängde bilisten vänster, in mot Willys. Extra viktigt att vara medveten om höger och vänster är det i just trafiken. Annars kan det gå riktigt illa. Den här gången gick det bra.

Finspång har två vackra julbockar av granris utplacerade i centrum, i Stal-rondellen och vid kanonen på Bergslagstorget. Till skillnad mot den riksbekanta halmbocken i Gävle, som varje år någon knepig individ tänder på så att den brinner ner, har Finspångs bockar fått stå orörda och fina. Det bockar jag för.

Torsdagen 9 december ska jag, trots sviktande minne, komma ihåg länge. Jag var i Lundalsskogen för att plocka grankvistar. Plötsligt hör jag hur det knakar bland träden och vips passerar två älgar, en ko med kalv, förbi mig på cirka 15 meters avstånd. Jag tror inte att de märkte min närvaro, jag stod som förstenad. Det var en mäktig upplevelse. Så nära har jag aldrig tidigare varit älg i levande livet, frånsett en handfull gånger när jag åkt bil och älgar korsat vägen. Jag är ingen älgexpert, men jag gissar att inte ens alla vana älgjägare har haft en liknande älgkontakt som jag fick vara med om.

Den av äldre Finspångsbor bekanta "Gamla Epidemin" vid Bönern, mitt emot lasarettet, revs i slutet av året. Jag noterade det under en långpromenad. Fram till 1924 användes de två husen som epidemisjukhus. Gatuadressen var Sergels väg 6. Jag ringde till Christer Epparn, som bodde där sina sju första år. Han blev överraskad över att husen var borta. Hans farfar tog över dem efter sjukhusperioden. Tre lägenheter fanns och tre generationer hann att bo i dem. Förutom farfadern sonen Henry, känd som "Epparn", med sin familj där Christer var yngsta barnet.

Har ni hört den gamla sägnen om kyrkklockan som försvann i Hällestadån? Om inte, så skaffa årets upplaga av Hällestadstidningen, som varit ute i handeln en tid och läs. Aron Oskarsson berättar sägnen och utan att avslöja för mycket kan man säga att den är ett exempel på att snålheten bedrar visheten. Det finns en hel del annat läsvärt i den 76:e årgången tidningen.

Den lilla segelbåten i Skutbosjön ligger sedan flera år förtöjd nära vassruggen mot den nya gymnasiebyggnaden Bildningen. Är det någon som sätter emot om jag hävdar att det blir den femte vintern i rad för båten?

Rovaniemi var svaret på senaste kluringen. Rätt svar fick jag från: Per Dahlqvist, Eva-Norberg Zetterfeldt, Rose-Marie Karlsson, Margaretha Nilsson, Krister Ståhl, Bill Persson, Ola Karlsson, Ulf Folkesson, Johan Sundelius, L-G Alvarsson, Rut Snabb, Ingalill Gustavsson, Lars Jern/Johanna Hjalmarsson, Gun Burman, Tommy Ståhl, Gudrun Bengtsson, Carina Bergqvist, Finspång, Berth-Arne Maxe, Borggård, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Anne-Marie Karlsson, Mare Jansson, Maria Aspfors, Birgitta Nilsson i Sonstorp, Janita Eriksson, Karin/Göran Wickman och Edit Andersson, Lotorp, Margareta Brolenius, Regna, Rosemarie Carlsson, Inez Ek, Christina Spännar, Göran Bergljung, Siw och Leif Lindebring, Christina Hertz, Torsten Heimstrand, Lennart Pehrsson, Norrköping, Kjell Jonasson, Söderköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Levve Karlsson, Motala, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, Regina Karlsson, Järfälla, Allan Carlsson, Norrtälje.

Årets sista ortskluring kommer från Kjell Jonasson och lyder: Id+spansk+jokk+skarp kurva+sprint". Alternativ för svar: 0122-171 40, 070-413 14 62 eller sms:a. Gott Nytt År och tack för alla hälsningar.