En kartbild över sändarförsedda lodjuret Olles vandringar visar ett område mellan Grytgöl och Skärblacka. Under förra året föddes två lodjurskullar med tre ungar vardera i Finspångsområdet, uppger Lasse Larsson. Två kullar lodjur föddes i Motala kommun nära Finspångs kommun men en hona och hennes ungar föll offer för rävskabb.
Snön hjälper spårningI vinter påbörjas räkningen av de kullar som sett dagens ljus i år.
– När snön kommer börjar vi kvalitetssäkringen av lodjur, säger Lasse Larsson.
Han arbetar i norra Östergötland med att kvalitetssäkra spår och följa upp rovdjursobservationer som gjorts av privatpersoner. Under sommaren håller lodjuren sig undan. Ungarna växer förhoppningsvis till sig och dem ser man inte mycket av så här års. Lasse Larsson berättar att det rör sig flera lodjurshanar i Finspångs kommun varav en är sändarförsedd.
– Antalet hanar i kommunen kan man inte säga så mycket om mer än att det är flera som rör sig här, säger Lasse Larsson.
Sändarförsedd OlleLodjuret Olle fångades i forskningssyfte i Godegård och märktes av personal på Grimsö forskningsstation som leder ett loforskningsprojekt. Han märktes med ett sändarförsett halsband i april i år. Han är nu cirka två år och rör sig på olika platser i Finspångs kommun, främst mellan Grytgöl och ända ner till Skärblacka i Norrköpings kommun. Sändarförsedda lokatten Erik gav sig iväg efter brunsten och vandrade hela vägen ner till Skåne där han senare blev påkörd i våras. En annan lodjurshane fångades in utanför Lotorp och märktes med ett halsband med sändare som senare gick sönder varför man inte kunnat följa dess vandringar.
Vargarna frånvarande– Inga vargobservationer har kommit in på senare tid i Finspångsområdet, berättar Lasse men lägger till att det finns en föryngring i Tiveden, fyra mil från Askersund, nästan ända intill Vättern. En relativt kort vandring för en ung stark varg till Östergötland och Finspångs kommun.
– Det är en genetiskt viktig kull på fem valpar med föräldrar som Naturvårdsverket flyttat från Norrbotten, säger Lasse Larsson.
– Fryser det till i Vätterns norra delar i vinter kan vi få besök av ungvargarna. Eftersom det finns fler revir västerut är det möjligt att vargarna söker sig österut, tror han. Men i dagsläget är det bara spekulationer.
Varför blir vargen inte långvarig i Finspång?
– Tack vare att vargarna är på vandring. Den så kallade Ockelbovargen som stannade hela fem månader i Finspångs kommun 2009 vandrade iväg. Han gav sig ut på dålig is i Vänern och drunknade.
Stina Titford