FINSPÅNG
Ska den finnas? Hur många? Var ska den finnas? Frågorna när det gäller vargens vara eller icke vara i landet delar ofta in folket i två läger.
Sex elever på djurparksutbildningen vid Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping genomför ett projektarbete. Tjejerna åker runt på olika skolor och föreläser om vargen ur en neutral synvinkel.
I går besöktes Grosvadsskolan.
- Vi vill ge en rättvis bild av hur vargen är. Vi lyfter fram både fördelarna och nackdelarna. Det finns så skilda åsikter. Antingen älskar man den eller hatar den, säger Evelina Eklund.
Lekfull frågestundFöreläsningen inleddes med en lekfull frågestund, där eleverna till exempel fick svara om de tycker att det ska finnas varg i Sverige, om det är rätt att skjuta vargar eller om de är rädda för vargar.
- De har varit mycket prat om vargar i våra trakter den senaste tiden med tanke på Vikbolandsvargen som dödade över hundra får, säger Rebecca Karlsson.
Hon höll tillsammans med Malin Holmberg och Hanna Andersson ett intressant föredrag med fakta, bilder och frågestund. De hade även med sig en vargpäls som eleverna fick möjlighet att känna på.
Fem individerTjejerna berättade att Sveriges vargar härstammar från endast fem individer från början och att det finns tre olika typer av varg: polarvarg, skogsvarg (som finns i Sverige) och rödvarg.
- Vargar har en stor anpassningsförmåga och är väldigt revirtänkande djur. Många tror att de ylar mot månen, men det stämmer inte utan det görs för att kommunicera, hålla ihop gruppen och försvara sina revir.
Frågeställningen för eller emot jakt lyftes också fram. Hot mot tamdjur, att stammen lider av inavel och att se till att Sverige har en frisk stam nämndes för jakt. Kraftigt angrepp mot hotad djurstam, att tio procent av vargstammen är utrotad och att vargen var här först nämndes som skäl emot.
En utvärdering- Vad är det för straff om man skjuter en varg?, undrade en elev.
- Ofta blir det böter, men det kan även ge fängelse, säger Hanna Andersson.
Att en varg kan leva utan mat i 17 dagar och att varg på gammal svenska betyder "dräpare" eller "tjuv" var några saker som eleverna fick lära sig innan avslutningen med ytterligare en frågestund.
- Vi vill att eleverna svarar på samma frågor igen för att se om informationen fått dem att ändra uppfattning. När projektarbetet är klart ska vi göra en utvärdering och skriva en rapport, säger Malin Holmberg, Hanna Andersson och Rebecca Karlsson.