Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De medger fel i sjukförsäkring

Alliansen medger vissa fel i det nya sjukförsäkringssystemet och under hösten kommer förslag på förbättringar.

Carl G Nilsson (M), Inge Jacobsson (M), Roger Tiefensee (C), Emma Henriksson (KD),  Finn Bengtsson (M), Emma Carlsson Löfdahl (FP) och Karin Granbom Ellison (FP) diskuterade Alliansens sjukförsäkringssystem i Missionskyrkan i går kväll. Foto: Carolina Nilsson

Carl G Nilsson (M), Inge Jacobsson (M), Roger Tiefensee (C), Emma Henriksson (KD), Finn Bengtsson (M), Emma Carlsson Löfdahl (FP) och Karin Granbom Ellison (FP) diskuterade Alliansens sjukförsäkringssystem i Missionskyrkan i går kväll. Foto: Carolina Nilsson

Foto:

FINSPÅNG2011-09-06 03:00

Trots att antalet sjukskrivna halverats från 2002, ett mål dåvarande statsministern Göran Persson satte upp, är Allianspolitikerna på det klara med att det finns brister i det nya sjukförsäkringssystemet. Dessa debatterades när riksdagsledamöterna Finn Bengtsson (M), Emma Carlsson Löfdahl (FP), Roger Tiefensee (C) och Emma Henriksson (KD) besökte Missionskyrkan i går kväll. Exempelvis ska man förhindra att människor "faller mellan stolarna" genom ett förbättrat samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Förkorta tiden
- Genom att så tidigt som möjligt introducera den sjukskrivna på arbetsmarknaden kan man förkorta tiden som sjukskriven, säger Emma Henriksson (KD) .

Hon ingår i den arbetsgrupp som arbetat fram förslagen till förbättringar. Hon har bland annat träffat läkare på vårdcentraler, handläggare på försäkringskassan och enskilda individer. Och trots uppenbara fel i systemet, har hon mötts av positiva röster:

- Jag slogs rätt starkt av alla människor som sa "glöm inte bort att vi kan behandla människor nu, de som vi inte förut fick tag på". Ingen har sagt att vi borde gå tillbaka till det gamla systemet, säger hon.

Andra fel att rätta till handlar om den sjukpenninggrundande inkomsten, som just nu inte har någon "grundnivå", att rehabiliteringsinsatser ska samverkas, att Alliansen vill satsa på 3 000 platser på arbetsmarknaden öronmärkta för människor med funktionshinder samt att man vill stärka tilltron till sjukförsäkringen.

570 000 överklagar
Det var i mitten av 2008 som Alliansen införde nya regler för sjukskrivningsprocessen. Bland annat infördes tidsbegränsningar för ersättningarna, något de allra flest andra länder har men som Sverige saknade. Detta hade några år tidigare föreslagits av tidigare socialförsäkringsminister Anna Hedborg (S), som efter en undersökning menade att "vem som har rätt till sjukpenning i Sverige är den som vill". 2002 hade Sverige de högsta sjukskrivningstalen i Europa, varje dag förtidspensionerades 140 personer, samtidigt som svenskarna tillhörde det friskaste folket i världen.

- Sjukersättningssystemet hade blivit en parkeringsplats för sådant som egentligen inte hörde hemma där, förklarar Emma Carlsson Löfdahl (FP).

Få överklagar
Och trots att man titt som tätt hör om människor som faller mellan stolarna, om människor som blir "utförsäkrade" (vilket är ett helt felaktigt uttryck, det handlar om en "omförsäkring" menar Allianspolitikerna) så är det "bara" tre procent av alla 19 miljoner beslut som handläggarna på Försäkringskassan årligen fattar, som överklagas.

- Men det handlar om 570 000 så de märks, säger Finn Bengtsson (M).

Årsskiftet 2010/2011 omförsäkrades 50 000 personer i Sverige. Av dessa gick 75 procent över till Arbetsförmedlingen och 25 procent stannade kvar i någon sjukersättning.

För sjuk för arbete
- Är man för sjuk för att arbeta så ska man naturligtvis ha ersättning, förklarar Emma Henriksson (KD).

Alliansens linje handlar om att se vad den sjukskrivna kan utföra för arbete och inte sätta dem i passiva ersättningssystem.

- Det handlar inte bara om pengar utan för att samsjukligheten ökar med sjukskrivning då risken för missbruk, självmord och social isolering ökar. Risken att dö i förtid ökar sju gånger för de som fått förtidspension, exemplifierar Finn Bengtsson som berättar att kostnaden för sjukförsäkringar är den enskilt största posten i statsbudgeten på 100 miljarder kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om