Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medborgarförslag som kan bli skolexempel...

Sätt medborgarna i fokus, gör det kul att gå på fullmäktige och klarlägg de dolda könsmaktstrukturerna inom kommunen. Det är delar av fem medborgarförslag från skolelever som på tisdagen överlämnades till kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson (S).

Foto: Lillemor Molin

FINSPÅNG2011-05-11 03:00

Eleverna som går i trean på Bergska skolan och läser samhällskunskap C, fick en verklighetsanknuten uppgift av sin lärare Göran Rumenius - ta fram ett genomarbetat medborgarförslag och överlämna det till fullmäktige.

- På det här sättet får eleverna vara med "på riktigt" och se hur kommunen fungerar, säger Göran Rumenius.

Ett av förslagen handlar om att höja mysfaktorn på fullmäktige för att få fler att vilja komma till kommunhuset. Gruppen presenterade förslaget muntligt för Berit Martinsson som bland annat handlar om att effektivisera delar av fullmäktige som upplevs som långsamma och tråkiga. Berit Martinsson kan inte annat än hålla med på flera punkter.

- När det gäller att snabba på en del håller jag helt med. Bland annat upprop för närvarokontrollen har diskuterats tidigare. Det kan gå att effektivisera via digital incheckning, säger hon.

Bara 20 procent visste
När en av grupperna gjorde en undersökning för sitt förslag, visade det sig att endast 20 procent av eleverna på högstadieskolorna i Finspång, visste något om vad kommunen gjorde.

- Enkäten visade att unga vill vara med och påverka, men vet inte hur de går till väga, säger Sofie Nielsen.

Vill påverka
Vid de tillfällen eleverna hade haft kontakt med kommunen, var det enbart för skolans räkning. Det de också fick reda på i enkäten, är att 86 procent vill vara med och påverka under skoltid. I sitt medborgarförslag tar gruppen därför upp demokratitimmen som de anser borde införas på alla högstadieskolor i kommunen.

- Eftersom kommunen kommer hit på demokratitimmen, är det ett bra sätt att förbättra kontakten och bygga broar mellan unga och politiker, säger Linnéa Harrysson.

- Skapar man ett intresse i skolan för att påverka, kan det i sin tur leda till vidare intresse utanför skolan, säger Josefine Maxe.

Under tiden gruppen arbetat fram sitt förslag, har de varit i kontakt med både politiker och anställda i kommunen. Tjejerna har fått positivt gehör för sina idéer och hoppas på ett svar.

- Vi har begärt att få svar och vi har blivit lovade att få ett. Men det kommer nog inte ske under vår skolgång här, säger Josefine Maxe.

Problemen med att hinna ikapp med just medborgarförslag är något kommunen fortfarande brottas med.

- De här måste vi ta tag i nu. Ingen vill vänta på att få svar. Särskilt inte unga, säger Berit Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om