Varg?
I onsdags redovisades den rapport som fastställer att det går att få en friskare vargstam genom utsättning av varg från öst. Men alla välkomnar inte att skogarna norr om Finspång kan passa som utsättningsplats.
Inge Jacobsson ser flera problem med att ha varg i tätbefolkade områden.- Vi har många lantbruk i vår region. Det blir en stor kostnad för dem att ytterligare hägna in för att skydda sina djur. Sen kan man fråga sig vad det kostar samhället. Är det rimliga pengar att lägga på rovdjursförvaltning och är det detta vi ska satsa pengar på, säger han.Förutom problem för de som håller tamboskap ställer det till problem för jägare med hund.- I de områden som vargen finns på idag kan man i princip inte jaga med lös hund. En jakthund är även en familjemedlem i större utsträckning än förr, säger han.Att träna upp en hund för jakt tar lång tid, 2-3 år, vilket gör att den värderas högt ekonomiskt.- En bra jakthund kan värderas runt 30-40 000 kronor. Men om det hade rört sig om att vi i Sverige hade de sista vargarna på jorden hade jag sett annorlunda på frågan i helhet, säger Inge Jacobsson. Inte stor risk
Att myndigheterna nu anser att vargen kan placeras ut i Östergötland gör trots allt inte Finspång till det bästa alternativet.- Jag anser inte att Östergötland är idealet på något sätt, säger Thomas Modin, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Östergötland.Enligt honom är det för ont om stora skogar där vargen får vara i fred. Dessutom är det tätbefolkat och det täta vägnätet i norra Finspångs kommun som kan ge problem.- Jag tycker det är lite för mycket tamboskap i området också för att det ska fungera på bästa sätt. Även om det finns god tillgång på naturlig föda, hjort och rådjur, är vargen nyfiken av sig. En inhägnad hjord med får kan vara kul för en varg att titta på. Sen väcks lätt intresse för att jaga djuren, säger han."Försiktiga"
Även om det finns önskemål på spridning av vargen stämmer det inte alltid med var djuren vill vara.- Deras sociologi gör att de vill vara där de känner sig hemma och med sin flock. När det gäller att gå till nya områden är de lite försiktiga. Därför får man ingen större förflyttning av djuren utan det blir vargtätare i de områden det redan finns varg.De enskilda vargar som visat sig i Finspångstrakten är förmodligen yngre djur som inte hittat en flock än. - Men när de inte hittar andra vargar i nya trakter, vandrar de mot ställen det redan finns etablerade flockar, säger Thomas Modin.
Rapporten är framtagen av Naturvårdsverket, Statens Jordbruksverk och Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Rapporten finns att läsa på www.naturvardsverket.se Förutom att flytta in vuxna individer finns planer att sätta in valpar i befintliga kullar. De berörda länen har föreslagits få ett till två år på sig att utreda var det kan finnas möjlighet att släppa ut varg i respektive län. Idag finns cirka 210 vargar i Sverige. Närmsta område med varg är Örebro län där det finns fyra flockar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!