Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många fällor i arbetslivet

Första sommarjobbet är oftast efterlängtat. Men oavsett hur gärna man vill jobba och tjäna egna pengar är det viktigt att arbetsgivaren sköter sina papper rätt.

FINSPÅNG2010-07-02 03:00
Nu stundar sommaren och många unga ska börja på sitt första jobb. Men en del vågar inte stå på sig och hävda de rättigheterna som de har på arbetsmarknaden.- Det finns lagar som styr allt mellan vad man får göra på ett sommarjobb till vad som ska stå med i ett avtal. Det är viktigt att kontrollera arbetsgivaren om man är osäker på något, säger Marie Stang, på HRF, hotell och restaurangfacket i Växjö.En viktig sak att se till är att man får ett anställningsbevis. I det ska det stå vad företaget heter, vad man har för arbetsuppgifter, vad man får i lön och när lönen utbetalas.- Arbetsgivaren som har kollektivavtal med oss har rätt att vänta sju dagar med att lämna ett avtal till den som jobbar. Annars säger lagen att det ska ske inom en månad, säger Marie Stang.Hon uppmanar till att skriva avtalet så snart som möjligt, för båda parters skull. De flesta större företag är anslutna till kollektivavtal och följer dessa vilket lämnar en viss trygghet åt den som jobbar. Då finns alltid garanti för lägsta lön, ob-ersättning och försäkringar ifall man skadar sig. - Men det finns en del mindre företag som inte är det. Man ska passa sig för att ställ upp på att provjobba. Oftast är man på en arbetsplats ett par dagar och sen får man inte fortsätta. Resultatet blir utebliven lön för det jobb man gjort och arbetsgivaren går vidare och låter nästa komma in och prova jobbet. På så sätt får man arbetskraft utan någon kostnad, säger Marie Stang.Farliga jobb
För personer under 18 år finns flera saker att tänka på. Man får inte arbeta själv eller ha hand om pengar.- Det innebär att man till exempel inte får stå själv vid en kassa eller ha ensamt ansvar för att stänga en butik, förklarar Marie Stang.Farliga eller tunga jobb får heller inte utföras och det är viktigt att kontrollera att företaget har försäkring för dig som anställd.Utan ersättning
- Händer en olycka och företaget inte har försäkring så står man med både skador och utan ersättning. Man ska inte utgå från att till exempel hemförsäkring täcker sådant, förklarar hon.Ett exempel är en ung kille som fick het olja över sig. Han miste synen och fick inte en krona i ersättning.- Är man osäker på en arbetsgivare så är det bättre att kontakta oss innan man börjar jobba än efter något hänt. Det är svårt att hjälpa till och reda ut missförhållanden i efterhand, säger Marie StangHon rekommenderar också att alltid begära ut och spara lönespecifikation. Det är den anställdes kvitto på att skatt är dragen om man inte har skattejämkning som ungdom. Om arbetsgivaren sen inte betalar in skatten finns ändå ett kvitto på att den är dragen från lönen.
Vill du kontrollera att ett företag har rätt att bedriva verksamhet och betalar in arbetsgivaravgifter kan du helt anonymt kontakta Skatteverket.LO har en ungdomstelefon öppen för den som har frågor kring vad som gäller på sommarjobbet. 020-56 00 56Råkar man ut för en olycka och företaget inte har försäkring ska man kontakta Arbetsmiljöverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om