Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljusfalls friskolesuccé

För fyra år sedan lade kommunen ner skolan i Ljusfallshammar. För få elever, hette det.  Samtidigt såg Ljusfalls friskola dagens ljus. Och i dag räcker lokalerna knappt till.

Foto: Carolina Nilsson

LJUSFALLSHAMMAR2009-03-03 03:00
När Folkbladet kommer på besök till skolan sprider sig en nybakad doft i skolhuset. Eleverna har precis bakat semlebullar, vilka ska intas senare på eftermiddagen. - Lite sent, jag vet, men nu blir det semlor i alla fall, ursäktar sig Gunilla Malteskog som är vice ordförande i den styrelse som sommaren 2005 tog över skolan efter att Finspångs kommun valt att lägga ned den.Hon minns sommaren som aningens hektisk då de endast hade två och en halv månad på sig att ordna med allt.- Sökt om att få bli friskola hade vi redan gjort då vi märkte vartåt det lutade. Men det var mycket att ordna med, anställa personal till exempel, minns hon.Politiskt stöd
Hon och de övriga som är engagerade i skolan har hela tiden varit övertygade om att barnantalet skulle bli högre än det som kommunens politiska ledning kommit fram till. Och med facit i hand stämmer det alltså.- 2009 räknade de med att vi skulle ha 15-18 elever. Nu har vi 38, säger Gunilla Malteskog, som efter majoritetsskiftet i kommunen upplever ett politiskt stöd för första gången.- Vi var aldrig osams med det gamla styret men vi tyckte inte samma sak. Alliansen var hela tiden emot nedläggningen.Vad beror då den stora skillnaden på? Belönas gravida i området, månntro?- Haha, nej, det kan jag väl inte säga. Det beror snarare på att fler väljer att skaffa barn och en ökad inflyttning. I vår börjar två nya barn, och tidigare i år fick vi tre nya elever, säger hon.Stort engagemang
Gunilla Malteskog beskriver skolan, som hade 100-årsjubileum förra året, som genuin där alla känner alla. Tillsammans har bygden byggt upp en fungerande friskola där skolutflykterna till exempel är fler än i den kommunala skolans regi. Minst en teaterresa per läsår blir det och så har Vadstena och Örebro besökts.- Vi har och har haft många otroliga människor både härifrån, men även från andra platser, som sponsrat med pengar, material och upplevelser! säger hon.I dag är sju personal anställda, varav tre pedagoger. Den kommunala förskolan hyr lokaler av friskolan och fler barn står i kö för att få komma in på förskolan. Att tro Gunilla Malteskog när hon säger att framtiden ser ljus ut är inte svårt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!