Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fixade gåvor till föräldralösa barn

Ett projektarbete i gåvans tecken. Bergskaeleverna Elin Hjalmarsson, Madde Lilja, Jenny Tapper och Emmy Thornell har besökt SOS-barnbyn i Litauen. - Vi ville göra något för andra, säger tjejerna.

Under besöket fick de både beskåda och vara med i en litauisk folkdans. Foto: Anna Hellerstedt

Under besöket fick de både beskåda och vara med i en litauisk folkdans. Foto: Anna Hellerstedt

Foto:

FINSPÅNG2009-02-23 03:00
Tillsammans med läraren Anna Hellerstedt reste de fyra eleverna i klass SPBF3 till Litauen i förra veckan.Tjejerna har valt att göra sitt projektarbete om SOS-barnbyar.- Vi fick idén när Anna berättade om sitt besök i SOS-barnbyn i Afrika, berättar Jenny Tapper.Under tre dagar befann sig gruppen i huvudstaden Vilnius. Med sig hade de mängder av material som skänktes till de föräldralösa barnen.Bland annat skolmaterial, typ block, pennor, suddigummi, plåster, kondomer och kläder. Bindor och tvål köpte de på plats i landet. Dessutom skänktes en dator av Curt Nicolingymnasiet.- Vi är tacksamma för att så många företag velat sponsra oss, säger Madde Lilja.Har anordnat
Tjejerna har anordnat barndisco och haft olika lotterier. Detta tillsammans med sponsringen gjorde resan möjlig.Barnbyn i Vilnius består av tolv hus. I varje familj och hus bor mellan tre och nio barn.- Det är tolv SOS-mammor och sju socialarbetare som jobbar där. Alla är väldigt engagerade och rara, berättar Anna Hellerstedt.I tre av husen bor flyktingbarn från Tjetjenien. Anna frågade om det finns någon risk att de blir tillbakaskickade med tanke på några liknande fall i Sverige med exempelvis somaliska barn.- Då stirrade de bara på mig och svarade nej, de är ju barn!, säger Anna.Tydliga kontraster
Kontrasterna mellan fattiga och rika visade sig tydligt under besöket.- I vissa delar av staden var det snygga lägenhetshus på ena sidan medan den andra sidan såg ut som en bomb slagit ner, säger Elin Hjalmarsson.De träffade dessutom en 16-barnsmamma som stöttar SOS-barnbyn.- Av barnen var 15 söner och en dotter. Hon hade också tre hundar, en katt och hon tog utöver detta även hand om sin gamla pappa, säger Anna Hellerstedt.Landets självständighetsdag firades den 16 februari. Då fick eleverna lära sig lite litauisk folkdans.- Vi blev väldigt bra omhändertagna. Jag har även varit i SOS-barnbyar i Gambia och Estland och sett att det fungerar bra överallt, säger Anna.I sommar ska hon arbeta i tre veckor på en skola och ett barnhem i Ghana under sin semester. Hon hoppas att resan gett mersmak för eleverna och att budskapet sprids att det inte behöver vara så svårt att uträtta såna här saker.- Man har fått en förståelse för hur bra vi har det i Sverige. Vi skulle kunna tänka oss att åka till Afrika för volontärarbete, säger Jenny Tapper och Emmy Thornell.Resan har förevigats på film och ett bildspel kan bli aktuellt under projektmässan som genomförs i april på Bergska skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om