Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Zarah hyllades i Risinge

Så var det dags. Efter långa och många förberedelser intog Zarah-entusiaster scenen i Risinge prästgård och publiken bjöds på ordtäta arrangemang och små anekdoter under konferencieren Jörgen Mulligans ledning.

Brigitte Pettersson, Zarahs allt-i-allo, tyckte det var ett fint initiativ att ordna en festival för Zarah. Med sig till festivalen hade hon tyska vänner som fick höra en hel del sånger på tyska!

Brigitte Pettersson, Zarahs allt-i-allo, tyckte det var ett fint initiativ att ordna en festival för Zarah. Med sig till festivalen hade hon tyska vänner som fick höra en hel del sånger på tyska!

Foto: Carolina Nilsson

RISINGE2008-08-11 03:00
- Vi knyter ihop säcken från dasset till slutet! sade Jörgen när kvällen närmade sitt slut.Då hade ensemblen, under ackompanjemang från kvällens två "Hülphersar" Jan-Erik Sandvik och Jesper Andersson, besjungit Zarah Leanders liv från dasset på Risinge prästgård där allt en gång började, till slutet på hennes karriär. Margaretha Dalhamns tolkning av "Vill ni se en stjärna", låten som Zarah Leander framförde för revykungen Ernst Rolf när han behövde en stand in för primadonnan Margit Rosengren 1929, var en av de inledande visorna.- Ernst Rolf sade "Ni var fan i mig en överraskning! Här har ni 50 kronor och vi ses i Borås på fredag" och så började allt, berättade Jörgen Mulligan. Zarah lär ha sagt att hon upptäcktes av Ernst Rolf, sedan av Gösta Ekman och sedan av Karl Gerhard, Karl Gerhard, Karl Gerhard.- Karl Gerhard lärde Zarah att texta. De blev ett fantastiskt par, båda hade fantastiska röster, sade Jörgen Mulligan.Sex kalla år
Efter filmer, operetten Glada Änkan och revyer i Stockholm i början av 1930-talet, i lördags bland annat gestaltat av estradören och sångaren Mattias Enn i "Ögon som ljuga och le" och Jörgen Mulligan genom "Kärlekens höga visa", for Zarah till Wien och den danske operettaktören Max Hansen, vilket renderade i ett nio-års-kontrakt för filmer. Flera tyska visor framfördes av Mattias Enn och mezzosopranerna Ulrika Tenstam och Margaretha Dalhamn. En succé som följdes av, som Jörgen Mulligan uttryckte det, "sex kalla år på Lönö". Därmed tog ensemblen paus och under en timma kunde publiken ta del av Zarahs bilar, delar ur utställningen om henne själv och Zarahs egna favorit: strömming på knäckebröd. Så här dags hade även vädrets makter insett att det pågick Zarah-festival och lät första aktens regnfyllda skyar förbytas till en mot slutet vacker solnedgång. Djurgårdskalle
Andra akten inleddes med Zarahs come back.- Det blev en hejdundrandes fest på Lönö och nu började skivinspelningen ta fart och Zarah tyckte det var roligt att sjunga igen, sade Jörgen Mulligan.Det kanske mest bejublade numret deltog han själv i när han och Mattias Enn representerade Djurgårdskalle och Emma.- Det var Zarahs återföreningen med Karl Gerhard och efter det följde år av radio, tv och revyer, sade konferencieren.Glada skratt
Margareta Dalhamn framförde Zarahs 50-års-fest-sång om hur den som spar hon har och många glada skratt for genom publiken. Tre låtar av Norrköpingssonen Gösta Rybrant framfördes och när Jörgen Mulligan presenterade "Sången om syrsor" ropade någon i publiken spontant "Äntligen!". Avslutningen handlade om "Wunderbar" och efter avslutat nummer fortsatte minglet i Prästgårdens trädgård fram till klockan tio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!