GO´MORRON!

Simning är inte min bästa gren. En gång i tiden tog jag visserligen simborgarmärket, 200 meter, men numera blir det varken särskilt mycket simning eller badning över huvud taget. Jag vill helst ha 22-23 grader för att doppa mig och den temperaturen har nog inte uppmätts på så många badplatser denna sommar misstänker jag.

Så, kära läsare, du förstår härmed att det finns vattenvanare, rent av vattenälskande, personer än denna skribent. Varje år i juli när Vansbrosimningen är aktuell tänker jag på Annette Carlsson, den forna fotbollsspelaren i Lotorps IF. Hon sam i juli sträckan på tre kilometer för 47:e gången! Det vill jag påstå är en prestation. Annette är i Sverigetopp till antalet fullföljda lopp. Varmt grattis! Jag förmodar att gradantalet sällan varit 22-23 grader, snarare 18. Och nog sjutton tror jag att Annette även simmat i både 15- och 16-gradigt vatten.

Artikelbild

| Är borta. I krönikan noteras att stenbumlingarna utanför Kristallen i Finsångs centrum tagits bort.

I måndags kom jag hem efter en vecka på norra Öland. Det var en relativt solig vecka, men den envisa och kalla blåsten (för)störde en del av helheten. Nog är Öland känt som solen och vindarnas ö, men någon måtta får det ändå vara på blåst. Det blåste 24 timmar om dygnet och några 22-23 grader i vattnet var det inte. Naturligtvis betydde det att jag inte badade mer än upp till knäna. Men Birgit, hon var tuff och modig och var en av få längs stranden som var i mer än en minut. Jag tror att det var blåsten, inte vattentemperaturen, som gjorde att folk höll sig på land.

Vattnet och sanden på norra Öland gör att mina dåliga tånaglar mår gott. För årtionden tillbaka slog svamp klorna i mina tår - inte fingersvamp eller kantareller utan en otrevligare svampart - och har sedan dess bara delvis släppt sitt grepp. Sommarveckan på Öland lever naglarna upp. Det salta vattnet i kombination med den mjuka strandsanden gör susen för en kortare tid. Men en vecka om året räcker inte. Om jag varit klok, haft råd och inte älskat mitt journalistjobb så mycket som jag gjort, skulle jag i ett tidigare skede i livet lagt benen på ryggen och emigrerat till Öland under tre-fyra månader varje sommar. Då skulle jag möjligen i dagsläget haft tånaglar som man kan beskriva som naglar.

Jag noterar att stenbumlingarna utanför Kristallen i Finsångs centrum tagits bort. Ett bra beslut anser jag. Stenarna placerades där för, gissar jag, cirka 25 år sedan. Det var ett omdiskuterat kommunalt beslut att bulla upp bumlingarna i centrum. Jag medger att jag aldrig gillade stenarna just på denna plats. De utgjorde knappast en estetisk syn och jag tyckte att risken för olycksfall svävade över stenarna. Barn klättrade på dem och en och annan överförfriskad person kunde ses ragla omkring. Dessbättre hörde jag aldrig att någon gjorde sig illa. Men nu är bumlingarna bortforslade och jag ser fram emot att kommunen anlägger något vackrare och mindre skadebenäget på denna yta vid Kristallen.

Bill Persson reagerar mot en upplysningsskylt vid återvinningsstationen på Nyhem. Texten anger Avloppsverk och den vill Bill ändra på. "Avloppsverk låter negativt och gammalt. Reningsverk låter positivt och reningsverk är just vad det är vid Axsäter", kommenterar Bill. Hur ska jag kunna säga emot en sådan argumentering?

Snart är rivningen av gamla fastigheter i centrum avklarad och byggnationen för det nya hälsohuset kan inledas. För boende på Nyhem som utnyttjar cykeln och kört över Nyhemsbron innebär det en förändrad trafiksituation. De närmaste två åren måste de inte bara ta omvägar för att cykla till centrum, utan också dela cykelväg med gångbana och korsa trafikerade bilvägar. "Det bli inte så lätt för oss cyklister, men det får vi försöka stå ut med. Har man bara trafikvett så ska det väl gå bra," säger en inbiten cyklist från Nyhem.

Senaste dagarna har en fyrhjuling och en moped, båda med passagerare där bak, buskört på gång- och cykelvägarna på Dunderbacken. Det är inte så klokt. Dessa vägar är inte tillåtna för motorfordon, enbart för gående och cyklister. Kanske lämpligt att både polis och kommun agerar, innan någon blir påkörd.

Sjukdom innebar att "Ett målarspel" om altartavelmålaren Pehr Hörberg (1746-1816) fick ställas in i juni. 23-24 september blir det i stället en repris i Prästgården på Ulf Folkessons målarspel från 2016. Ensemblen är intakt från i fjol, alltså med förre apotekaren Leif V Eriksson som Pehr Hörberg.

Guldsmedshyttan var svaret jag ville ha på senaste ortskluringen. Här är skaran som listade ut det och hörde av sig: Per Dahlqvist, Margot Persson, Pelle och Marie Störe, Ruth Snabb, Bröderna Ståhl, Leif Östberg/Regina Andersson, Johan Sundelius, Bill Persson, Gunilla Nordin, Gudrun Bengtsson, Lars-Göran Alvarsson, Ulf Folkesson och Eva Norberg Zetterfeldt i Finspång, Janita Eriksson och Edit Andersson, Lotorp, Birgitta Nilsson, Sonstorp, Hilli Maxe och Sim Randmäe, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Ronny Ripskog, Katterum, Inez Ek, Christina Hertz, Rolf Janson, Göran Bergljung, Rosemarie Carsson, Torsten Heimstrand, Birgitta Törnblom och Lennart Pehrsson, Norrköping, Leif Skeppstedt, Högsjö, Anders Perling, Norsholm, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, och Allan Carlsson, Norrtälje.

Lars-Göran Alvarsson bidrar med månadens ortskluring: "Bokstav+kvalster+programspråk+håla". 0122-17140, 070-413 14 62 eller ett sms är som vanligt alternativen för att svara.