Stormen Helga slog till med enorm kraft i går. Räddningstjänsten i Finspång fick rycka ut på mängder av larm från 14-tiden och under kvällen.

– Vi fick ett 20-tal SOS-larm under några timmar och dessutom var det många som ringde direkt till oss på räddningstjänsten, berättar insatsledaren Daniel Svanér.

Från Kulturhuset lossnade 600 kvadratmeter plåt som satt på taket ovanför entré- och biografdelen. Den stora takdelen träffade Baptistkyrkan och landade nära busskuren på Bergslagsvägen.

Artikelbild

| Avspärrning. Det var fortfarande avspärrat vid Kulturhuset under lördagen.

– Jag satt på mitt kontor i närheten och hörde smällen. Det var en rejäl smäll. Tur att ingen kom till skada. Jag har aldrig varit med om en liknande storm, berättar Patrick Eriksson.

Det är Vallonbygden som är fastighetsförvaltare för Kulturhuset.

– När Kulturhuset renoverades så byttes inte taket, så det var ett gammalt tak som blåste bort. Vi har säkrat upp så att det inte finns några lösa föremål som riskerar att flyga ner, säger Patrick.

Under lördagen arbetades det med att reparera taket.

Artikelbild

| Takarbete. Arbetet med att reparera taket pågick under lördagen. Det handlade först om att säkra upp, så att det inte fanns några lösa föremål kvar.

– Vi lägger underlagspapp som täcker ytan. Det är viktigt att få det helt tätt, så man inte får några skador, säger Patrick Eriksson.

Räddningstjänsten fick även rycka ut till Skönnarbo, norr om Ljusfallshammar.

Artikelbild

| Lossnade. Från Kulturhuset lossnade 600 kvadratmeter plåt som satt på taket ovanför entré och biografdelen. Den stora takdelen träffade Baptistkyrkan och landade nära busskuren på Bergslagsvägen.

– Det var en kraftledning som brustit och låg över hela vägen. Vi fick spärra av riksväg 51 helt, säger Daniel Svanér.

Mängder av larm om träd på vägar inkom.

– Det låg träd på vägar i hela kommunen, exempelvis Rejmyre, Hävla, Doverstorp, Hällestad, Grytgöl och Sonstorp. Det var många privatpersoner som hjälpte till och rensade bort träden från vägarna. Det är vi oerhört tacksamma för, säger Daniel Svanér.

Han var uppe på Baptistkyrkans tak och inspekterade skadorna.

– Det blev en del skador vid ena hörnet av taket. Men det kunde slutat mycket värre.

Takpannor rasade ner vid Jonas Wenströms väg i centrum och det rapporteras bland annat om cykelförråd som blåst iväg. Räddningstjänsten uppmanar alla fastighetsägare att kontrollera om stormen skadat deras hus.

– Vi har inte fått in några rapporter om personskador. Det är vi oerhört tacksamma för. Kulturhuset skulle varit fullbelagt. Hade plåttaket blåst ner lite senare hade många varit på väg dit och då kunde det slutat i katastrof, konstaterar Daniel Svanér.