"Förbifarten är viktig för näringslivets utveckling"

Företagarna i Stadskärneföreningen har sett fram emot en förbibart i många, många år, enligt ordföranden Anne-Louise Kroon. "Jag har inte hört en enda kotte som tror att det skulle hämma utvecklingen", säger hon.

Anne-Louise Kroon, ordförande Stadskärneföreningen, säger att småföretagarna i stan väntat på förbifarten i 20-30 år nu.

Anne-Louise Kroon, ordförande Stadskärneföreningen, säger att småföretagarna i stan väntat på förbifarten i 20-30 år nu.

Foto: Elisabet Bergquist

E222020-08-26 15:30

Anne-Louise Kroon har varit involverad i förbifartsdebatten sedan 1980-talet. Där och då menar hon att det fanns en oro bland stadens företagare. Inte minst i svallvågorna av förbidragningen i Gränna.

– Men ganska snart såg man ju att Gränna blomstrar, trots förbifarten. Det finns även många andra, goda exempel. Så oron finns inte kvar, och har inte funnits de senaste 20-30 åren.

Snarare har företagarna under åren varit behjälpliga och svarat på enkäter, remisser och andra förfrågningar som rör förbifarten. Det har funnits, och finns fortfarande, en stor önskan om att den byggs.

– Under de sista 20 åren har man bara väntat på att det ska bli av. Det har legat som en vårt filt många år nu: ska man våga satsa, satsa vidare, etablera sig? Många undrar varför det inte händer något, säger Anne-Louise Kroon.

Hon berättar om olika nätverk där frågan alltmer kommer upp, som fastighetsnätverket och anläggningsnätverket. Detta är nätverk som bildades för ungefär tre år sedan i och med etableringen av CoOperate coffice, en mötesplats på Hagatorget för det lokala näringslivet, där man bland annat kan få företagsstöd och hyra en kontorsplats. Företagare inom dessa branscher vill såklart få klarhet i hur mycket de kan satsa och planera framåt.

– Frågan kommer alltid upp som en hake. En del är urtrötta på det. Och medborgarna är väl uttrötta på den här bilkaossituationen, säger Anne-Louise Kroon.

Självklart finns ett hopp om att bygget ska komma igång så fort som möjligt. Och att mötet som kommunens projektgrupp nu bjudit in till, ska ge något. Anne-Louise Kroon lyfter gärna frågan ännu högre ort:

– Var man än åker byggs det, men här byggs det inget. Det är hämmande för alla, oavsett om man är boende eller näringsidkare. Regeringen måste visa att man vill sätta in åtgärder. Det skapar dessutom massor med jobb, säger hon och fortsätter:

– Jag tro det skulle ingjuta framtidstro hos många. Dessutom är det ett stort symbolvärde också, att det äntligen blir av.

Och så var det hasselsnoken. Kräldjuret som just nu dyker upp så fort man pratar om det här ämnet.

– Det är inte så att man inte tycker om hasselsnokar. Men om det skulle hindra utvecklingen i världen, ja då vet jag inte vad? Då har man nog fokuserat på fel sak, säger Anne-Louise Kroon.

Karta: CoOperate coffice
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!