Läger för brobyggande

Som en del i projektet ”Tillsammans” har det anordnats ett sommarläger ute i Sankt Anna. Här kan svenska ungdomar möta ensamkommande asylsökande för att skapa kontaktytor.

Ali Muhammed, Ellen Doll samt Morteza Akbari har startat en Röda korsetgrupp.

Ali Muhammed, Ellen Doll samt Morteza Akbari har startat en Röda korsetgrupp.

Foto:

SANKT ANNA2014-08-16 16:43

Det pågår en mängd aktiviteter på Motala sommarhem ute i Sankt Anna när Folkbladet besöker ”Världens bästa sommarläger 2014” på tisdagen. Vid olika stationer är grupper av ungdomar fullt koncentrerade med bland annat draktillverkning, ringsmide, tröjtryck och annat.

Vad det handlar om är ett läger med syftet att bli en plattform för möten mellan svenska ungdomar och nyanlända ensamkommande asylsökande ungdomar. Det är en del av projektet "Tillsammans" där Anna Doll är projektledare.

– Det här är andra året vi anordnar detta läger och vi vill gärna fortsätta med det, säger Anna Doll, som betonar vikten av kontaktytor överhuvudtaget i samhället.

På marken sitter ett gäng ungdomar och ritar upp konturer på en stor banderoll, "Världens bästa sommarläger 2014" lyder texten, sedan fylls bokstäverna i.

Ellen Doll sitter och målar i ett "V" med rosa färg.

– Det här är en jättebra öppning och en början. Man lär känna varandra under en sådan här vecka, oavsett om man pratar samma språk, säger hon.

Eva-Lotta Martinsson från Svenska kyrkan som är med som ledare på lägret betonar att detta bara är en startpunkt.

– Att åka på läger är enkelt men hur gör vi när vi kommer hem för att hålla kontakten?

Ett sätt är att göra som Ellen Doll och fyra kamrater, varav några asylsökande ungdomar och några infödda. De startade en lokalförening av Röda korsets ungdomsförbund som håller möten på Kupan i Söderköping. Syftet har varit att skapa en mötesplats över tid och precis så har det fungerat.

– Vi fick idén efter förra sommarlägret. Nu träffas vi en gång i veckan och har fått kontakt med den nationella styrelsen som ska komma ner och hjälpa och stödja oss, säger Ellen Doll som tillägger att det är ungefär 17 ungdomar som är med varav hälften från flyktingboendet Olivlunden.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt, vi träffas och har roligt även om vi inte alltid förstår varandra rent språkligt.

Det börjar närma sig lunch och ungdomarna börjar dra sig mot matplatsen, på tisdagskvällen ska man sjunga och spela tillsammans. På onsdagen väntar filmworkshop medan en annan grupp ska bada och spela tennis och så avslutas lägret på torsdag kväll med en riktig fest innehållande mat och dans och så ett liveband från Bilda som ska underhålla. Dagarna innan har man badat, gjort lära-kännalekar samt paddlat kajak.

På fredagen är årets läger över, men förhoppningsvis håller man kontakten även framöver.

Tillsammans

Projektet

Integrationsprojektet "Tillsammans" drivs av Röda korset, Olivlunden, Svenska kyrkan, Söderköpings kommun och studieförbundet Bilda med flera. Man har beviljats bidrag, 500 000 kronor, från Landstinget i Östergötlands Hälsopotten för 2014.

Aktiviteter

Förutom sommarlägret har man till exempel anordnat teaterföreställningar och drakbyggande samt läxläsningshjälp. Flera aktiviteter är inplanerade till hösten.

God respons

Stiftelsen Expo lyfte i en exempelsamling tidigare i år fram Söderköpings samverkansmodell vad gäller integrationen av ensamkommande asylsökande ungdomar (där Tillsammans är en del) som ett gott exempel för Sverige som helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om