Eftersom ärendet är belagt med sekretess har bara kunnat utläsas, att det handlar om ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen till uppehälle, hyra, el och medicin för en familj som saknar uppehållstillstånd. Alltså försörjningsstöd; det som tidigare kallades socialbidrag.
Frågan är här, hur socialtjänstlagen ska tolkas. Nicklas Lundström understryker, att han inte kan yttra sig om det enskilda ärendet.
Barnets bästa– Men jag kan diskutera generella principer. I fall som rör barn kan man göra olika tolkningar, utifrån barnperspektivet och barnkonventionen. Jag anser då, att det med vägledning av principen om barnets bästa finns möjlighet att ge papperslösa barn ekonomiskt bistånd.
– Vuxna papperslösa kan ha fått avslag på asylansökan och vistas då i Sverige utan laglig rätt. Men ett barn har ju inte möjlighet att välja. Beroende på situationen anser jag, att man kan ge bistånd till skälig levnadsnivå och bostad. Barnen skulle kunna få försörjningsstöd enligt normen. Men inte föräldrarna.
Folkbladet: – Men givetvis måste biståndet betalas ut till föräldrarna.
– Ja, så blir det ju. Men det är barnen som får stöd enligt normen, och inte föräldrarna. Så har man gjort i Malmö, och det visar ju att man kan göra en sådan tolkning om man vill. Har man den politiska viljan, är det fullt möjligt att tolka lagen så, säger Nicklas Lundström.
Han räknar med, att det kan komma fler liknande ansökningar.
– Och partierna är helt överens om, att alla fall som berör papperslösa familjer ska upp i biståndsutskottet. Detta är det första fall som tagits upp till prövning. Vår kunskap om de papperslösas situation i Norrköping behöver definitivt förbättras.
Blir lättare– Nu i sommar kommer ju också en ny tolkning av lagen, utifrån det som regeringen och Miljöpartiet kommit överens om. Då blir det lättare för barn att få stanna i Sverige. Barn som har stark anknytning, som är svårt sjuka eller har varit länge i Sverige, ska få lättare att stanna.
– Det där är förstås inte direkt relaterat till det här Norrköpingsfallet. Men det visar ändå på en politisk utveckling som sker, säger Nicklas Lundström.
Reserverade sig mot beslutet gjorde också kristdemokraten Åke Henrysson, som dock inte vill yttra sig kring ärendet.
– Men Nicklas och jag hade ett annat förslag, och vi reserverade oss mot beslutet som togs, säger han.
Majoriteten som röstade för avslagsbeslutet utgörs av Michaela Leo och Eva Vikmång, båda S samt Mattias Thuresson (M).