Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boendebrist för asylsökande

Under hela julhelgen stod personal på Migrationsverket redo att ta emot nya flytingar.– Sedan årsskiftet har vi fyllt upp med 200 personer, säger Harald Mobäck, teamledare för boendegruppen på Migrationsverkets mottagningsenhet.

NORRKÖPING2014-01-11 08:15

Som Folkbladet berättade innan jul så jobbas det för fullt med att hitta bostäder till alla nyanlända. De anställda på Migrationsverket i Norrköping, som jobbar med boendefrågor, beordrades till och med att jobba övertid under de röda dagarna i julhelgen för att klara av det ökande trycket som varit under hösten.

– Men det blev en lugnare beredskap än vad vi räknat med, säger Harald Mobäck.

200 platser

På de dagar som varit sedan årsskiftet har boendegruppen i Norrköping lyckats få fram bostäder i närområdet åt 200 nyanlända.

– Att vi har lyckats beror på att vi har flyttat runt på folk på våra tillfälliga och akuta boenden, fortsätter Mobäck.

Men det är inte heller lätt att få ihop allt på de tillfälliga boendena.

– Häromdagen tvingades vi placera en barnfamilj från Eritrea med en barnfamilj från Afghanistan i samma campingstuga. Och det behöver man inte vara geni för att räkna ut att det kan bli problem.

De tillfälliga boenden som Migrationsverket i Norrköping har att tillgå är för närvarande en lägergård i Hävla, med 100 platser, Skogsvikens hotell i Kolmården, med 50 platser samt lika många platser på Glyttinge camping utanför Linköping.

Enligt Harald Mobäck är Migrationsverket på gång att skriva kontrakt med ett par liknande boenden i närområdet.

Så ni ser en ljusning på boendeproblematiken?

– Nja, det vet jag inte. Det är inte optimalt att bo på en camping när du har fått uppehållstillstånd, säger Mobäck.

Fulla boenden

Han tar exemplet med de syrier som just nu får permanent uppehållstillstånd i Sverige men som på grund av stora bostadsbristen blir kvar på akutboendena.

– Det primära är ju att hitta riktiga lägenheter men det är omöjligt att få tag i.

Migrationsverkets egna boenden, cirka 800 stycken i Östergötland, är fulla sedan länge. Ett dilemma är att de som bor där blir kvar trots att de fått permanent uppehållstillstånd eller ska avvisas.

– Många, cirka 25 procent, som bor där får egentligen inte vara kvar i Sverige men samtidigt kan vi inte skicka tillbaka dem till deras hemländer av olika orsaker, säger Harald Mobäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!