Nu ska gläntas rensas – men det kan dröja

Nu ska det bli ordning i den nedskräpade gläntan vid Händelöbron.Och det finns människor som vill hjälpa till med städningen.– Vi är villiga att det göra det för en billig penning, säger Kamratstödets föreståndare Jonas Strandh.Men det är förmodligen lättare sagt än gjort.

Kamratstödets föreståndare Jonas Strandh föreslår att föreningens sociala företag städar i gläntan vid Händelöbron. "Synd om byråkratin ska sätta stopp för det. För visst går det att lösa om man bara vill", säger han.

Kamratstödets föreståndare Jonas Strandh föreslår att föreningens sociala företag städar i gläntan vid Händelöbron. "Synd om byråkratin ska sätta stopp för det. För visst går det att lösa om man bara vill", säger han.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-09-20 10:36

Folkbladet skrev i förra veckan om gläntan vid Händelöbron som länge varit ett tillhåll för missbrukare och kriminella. Gamla husvagnar trängs med diverse bråte och skräp.

Efter artikeln har frågan diskuterats bland tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret som har kommit fram till att det är dags för en uppröjning på platsen.

Städning på ytan

– Egentligen är det tekniska kontoret som ansvarar för marken men istället för att bråka så ska vi försöka se till att det blir en uppstädning, säger Gunnar Engdahl, som fått ärendet på sitt bord.

– Men först och främst ska jag se till att det kommer upp ett anslag så att de som äger grejerna får en chans att ta hand om det.

Därefter är det en städning på ytan som gäller. Eventuella markundersökningar och saneringar får vänta.

– Visst kan marken vara förorenad. Men det är ingen idé att sanera innan vi vet vad marken ska användas till, säger Engdahl.

Vill hjälpa till

Personer från den ideella föreningen Kamratstödet berättar att deras nystartade sociala företag, som vänder sig till människor med någon form av sociala problem, gärna hjälper till med städningen för en skälig ersättning.

– Jag kan ordna fram fem personer som jobbar där i ett par veckor, med start imorgonbitti. Det är precis den här typen av jobb vi letar efter, säger Jonas Strandh och berättar att det skulle vara ett värdefullt för dessa människor.

Gunnar Engdahl på stadsbyggnadskontoret tycker spontant att det låter som ett bra alternativ.

– Men ur byråkrathänseende gissar jag att det kan bli svårt.

Han har dock inte hunnit kolla upp vilka regler som gäller i det här fallet utan hänvisar till kommunens upphandlingsenhet.

Måste upphandla

Clifford Landin, biträdande upphandlingschef på det gemensamma upphandlingscentret för Norrköping och Linköping kan inte uttala sig i det enskilda fallet men säger att kommunen måste upphandla tjänsten på något sätt även om Norrköpings kommun enligt gällande interna regler för upphandling och inköp ska ta sociala hänsyn i upphandlingar, i den mån det går.

– Det går att direktupphandla om värdet understiger 284 000 kronor. I annat fall är kommunen skyldig att annonsera, så att alla får möjlighet att lämna anbud, säger Clifford Landin.

Och då kan det alltså dra ut på tiden innan det blir någon upprensning i gläntan vid Händelöbron.

– Ett annat problem kan vara om det visar sig att kommunen redan har ett avtal med en annan entreprenör, om sådana här marktjänster. Och då blir det ju en konflikt om kommunen direktupphandlar med någon annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om