För några år sedan var Malin Karlsson långtidsarbetslös och inskriven i jobb och utvecklingsgarantins fas 3, eller sysselsättningsfasen som det heter idag. Hon placerades hos Folkuniversitetet, en av Norrköpings 215 fas 3-anordnare, där hon efter en tid anställdes med nystartarbidrag - som betalades ut av Arbetsförmedlingen.
Hennes uppgift var att vara chef för Folkuniversitets andra fas 3-deltagare.
Sedan årsskiftet driver Malin Karlsson sin egen fas 3-verksamhet - Framtidsportalen på Drottninggatan i Norrköping.
Hon har nio fas 3-deltagare inskrivna i verksamheten, men har fått beviljad plats för 16 personer.
Ingen redovisningsplikt
För varje deltagare får Malin Karlsson 225 kronor om dagen i anordnarbidrag från staten. Det blir ungefär 45 000 kronor i månaden för nio deltagare. Pengarna är beskattade och hon behöver inte redovisa hur hon använder bidragen till arbetsförmedlingen.
- Tanken är att bidragen ska täcka anordnarens utgifter för deltagarna. Det kan vara materialkostnader eller arbetskläder. Anordnaren behöver inte berätta för oss hur pengarna används, säger Håkan Lind, chef för arbetsförmedlingen i Norrköping.
"Pysslar"
Förutom lokalhyran har Malin Karlsson inga stora utgifter. Eftersom hon är den enda anställda har hon inte några personalkostnader. Några stora materialkostnader för deltagarna har hon inte heller. Än så länge sitter de mest och pysslar och gör scrapbooking -utklippsböcker- och decoupage.
- Jag har inte riktigt kommit igång med verksamheten, och har inte så mycket att berätta förutom att jag har mina mål och visioner utstakade. Just nu pysslar vi mest och försöker att skapa en god gemenskap, svarar Malin Karlsson på frågan om vad deltagarna gör på Framtidsportalen.
Men Malin Karlsson har en plan.
- Min vision med mitt anordnarskap är att jag vill förverkliga mina företagsidéer. Om det funkar är det i första hand dessa människor jag kommer anställa, säger hon.
Håkan Lind ser inget fel i att Malin Karlsson använder det statliga anordnarbidraget till att starta ett företag.
- Det är väl jättebra om någon som själv varit i fas 3 blir entreprenör och kan lära andra i fas 3 att bli entreprenörer, säger han.
Men tanken med bidraget är väl inte att arbetslösa ska starta nya företag för pengarna?
- Det kan jag inte svara på, säger Håkan Lind.
Malin Karlsson ser positivt på framtiden. Att hennes företagsidéer finansieras av bidrag, och bara kan förverkligas så länge fas 3 existerar är inget som bekymrar henne.
- Jag är optimist. Vad som händer i framtiden är inget jag funderar på nu, säger hon.