Här är försvaret i Norrköping

Samhall har vunnit upphandlingen av städning av Försvarets lokaler i Norrköping.
Men vilka lokaler är militära i Norrköping, undrade vi?

Drakenpiloter anno 1960, uppställda på Andra divisionen F13 Bråvalla, framför sina flygplan. Från vänster: Lennart Nordh (bakre ledet), Arne Ewertsson, Gunnar Lund, Sture Hermann, Pelle Fogde, Dag Hemberg, Sten Axelsson och Stellan "Skräcken" Olsson.  Foto: Bo Dahlin

Drakenpiloter anno 1960, uppställda på Andra divisionen F13 Bråvalla, framför sina flygplan. Från vänster: Lennart Nordh (bakre ledet), Arne Ewertsson, Gunnar Lund, Sture Hermann, Pelle Fogde, Dag Hemberg, Sten Axelsson och Stellan "Skräcken" Olsson. Foto: Bo Dahlin

Foto:

NORRKÖPING2011-03-15 03:00

- Det är en liten förrådsbyggnad som fortfarande finns kvar ute på Bråvalla och som ingår i vårt städavtal för Försvaret i hela Östergötland. Men de flesta lokalerna finns i Linköping, upplyser ansvarige Anders Rydberg från Samhall.

Folkbladet åkte ut till Bråvalla och gamla F 13-området, för att titta in i den "lilla militära förrådsbyggnaden", som Samhall fått städansvaret för.

Vi hittade två anställda, jämfört med drygt 1 000 under F13:s glansdagar, och dessa två huserar i en byggnad i ena hörnet av det gamla flygfältet.

Inget flygfält längre
- Från och med årsskiftet 2010-2011 ansvarar vi inte längre för flygfältet, utan nu hyr vi endast en mindre markdel i ena hörnet av det gamla flygfältet, säger platschefen Sakari Söderlund, som tillsammans med Håkan Malmström utgör hela personalstyrkan idag.

Men så finns det ju ingen flygverksamhet längre på F13, som i fornstora dagar?

- Nej, det är länge sedan det flögs på F13, säger Sakari Söderlund. Idag hanterar vi materiel och formellt tillhör vi Försvarsmaktens Logistikverksamhet.

- Mest handlar det om flyganknuten materiel, även om det förstås inte har med F13 att göra längre. F13 ingår inte ens i namnet längre på den här verksamheten, som officiellt benämns som Förvarsmaktens förråd Bråvalla.

Men har det här förrådet funnits här sedan F13-tiden?

- Ja, vi fortsatte verksamheten direkt efter nedläggningen och har varit kvar ända sedan dess. I dag förfogar vi över ungefär en fjärdedel av gamla F13-området.

Hur ser framtiden ut för den här sista militära verksamheten i Norrköping, när kommunen troligen köper loss flygfältet från Fortifikationsverket i år?

- Vad vi hört, så fortsätter verksamheten vid det här förrådet även i fortsättningen. Men sånt kan ju ändras, det vet man aldrig.

Känns verksamheten meningsfull fortfarande?

- Ja, absolut, säger Sakari Söderlund. Vi har hela tiden haft en viktig uppgift att fylla. Fram till 2000 var vi ett flygvapenspecifikt förråd och från 2000 fick vi en extrauppgift, då vi samlade ihop gammalt och övertaligt materiel på flygfältet till försäljning. Bland annat har vi sålt och skänkt bort uppåt 22000 fordon under de här åren.

- Nu är det slut på den verksamheten, så nu kommer vi endast att fungera som ett vanligt militärt förråd, där lastbilar lämnar och hämtar material hela tiden.

Började på 80-talet
Har du själv tjänstgjort länge på F13?

- Jag började på F13 redan 1988, när det var full flygverksamhet här. Sedan har jag hängt mig kvar, så det har blivit några år härute på Bråvalla, säger Sakari Söderlund.

- Det trodde jag aldrig när jag anställdes på ett tvåårsvikariat 1988, men vikariatet har förlängts hela tiden och jag är fortfarande kvar här.

Och kollegan Håkan Malmström, har ännu fler år bakom sig på Bråvalla:

- Jag anställdes redan 1983, som ungdomsanställd och har blivit kvar härute sedan dess.

Har ni kontakt med gamla F13-veteraner än idag?

- Ja, dels finns ju F13 Kamratförening, med medlemmar som har F13-anknytning, dels kommer det gamla anställda och hälsar på här ibland och det känns ju alltid roligt och nostalgiskt. Senast idag var det en gammal F13-kille här som numera bor i Västergötland, men nu hälsade på här när han hade vägarna förbi.

55 arbetstillfällen
Angående Samhalls nya "militära" städupphandling i Östergötland, handlar det om arbete till totalt 55 personer under tre års tid.

Men av hela upphandlingen är den på Bråvalla i Norrköping en mycket liten del:

- Det rör sig om två timmar per dag, så av de 55 arbetstillfällena handlar nästan allt om Försvarsmakten i Linköping med omnejd, säger Anders Rydberg på Samhall.

F 13 var en av fem flottiljer där berghangarer byggdes. Dessa var färdiga att tas i bruk 1959. År 1991 byggdes berghangaren på F 13 om för att kunna användas för JAS 39 Gripen. Hangaren hann dock inte användas för detta utan flottiljen blev nedlagd året efter färdigställning. Genom 1992 års försvarsbeslut kom flottiljens verksamhet att upphöra den 30 juni 1993 och flottiljen avvecklades officiellt ett år senare, den 30 juni 1994. Bilden: Drakenpiloter 1960.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om