Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ungas bokhörna:</I> Kul med tandställning?

KIRSTEN BOIE
Bra med tandställning, Matilda
Berghs

Kan man vara kompisar alla tre? Endast omslagsbilden, som här,  är i färg.

Kan man vara kompisar alla tre? Endast omslagsbilden, som här, är i färg.

Foto:

Kultur och Nöje2001-11-02 00:00
Man känner verkligen med Matilda i den här berättelsen. Kanske inte så mycket för tandställningens skull som för att hon tror att hon ska förlora sin bästis Katrin. Katrin har en annan lekkamrat, Ina, som har en oemotståndlig fördel: en söt kanin som heter Rufus. Så här beskrivs situationen i boken:
"Det är ju verkligen typiskt, tänker Matilda, när hon ska gå och hämta Katrin på eftermiddagen. När Katrin vill leka går hon till Ina. Och när hon behöver någon som följer med henne till tråkiga tandläkarn, frågar hon mig. Egentligen skulle Matilda helst vilja gå hem igen".
Matildas problem är väl typiska för flickor mellan nio och tolv år. Själv minns jag ännu svartsjukan när min bästis passade på att umgås med någon annan medan jag var sjuk t ex.
Men i den här boken löser sig problemen betydligt lättare än de brukar göra i verkliga livet där den tredje i en grupp ofta får känna sig som "femte hjulet".
En svaghet i boken förutom det något lättvindiga "lyckliga" slutet är illustrationerna. Alla hållna i olika grå toner. Som barn tycker man ofta att detta är tråkigt, även om vi vuxna kan finna det konstnärligt. I övrigt ansluter sig Silke Brix-Henkers teckningar väl till tonen i berättelsen.
Det bästa med den här historien är humorn. Tandställningen påverkar Matildas liv på de mest oväntade vis och ofta har händelserna en lustig knorr. Matilda får lära sig att "inget ont än det har något gott med sig".
Språket är lättläst. Översättningen är av Karin Nyman. Jag vill sätta frågetecken ibland, som till ex. "Matilda skakade fort på huvudet". Det borde nog vara "hastigt".
Boken om Matilda ingår i en serie men kan läsas fristående.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!