"Både lo och varg har en naturlig plats här hos oss"
NORRKÖPING: De östgötska lodjuren blir fler. Och om några år kan vi ha varg hos oss på heltid. Kanske kan det bli så att vi får jaga vildsvin i framtiden istället för älg.
Har setts lite då och då lite här och var i länet. Sägs det.
Foto:
Bästa bytet: älgen
- Älgen är vargens främsta byte. Men den blir inte hotad egentligen för vi kommer aldrig att ha varg i hela Sverige. Där det är gott om älg kommer mer varg inte att påverka något alls. Men där det inte finns så mycket älg kan det kanske bli så att vi får börja jaga älg så som vi jagar björn i dag. Alltså åka upp till Norrland i stället för där behövs älgjakt. Och vildsvin finns det gott om här. Den har ingen naturlig fiende som älgen har, så den skulle behöva jagas mer.
Att älgarna får ströva fritt från varg i Norrland beror på att vargen inte är välkommen överallt där.
- Riksdagen har beslutat att vi ska värna om våra rovdjur, bland annat då vargen. Den ska få vara ifred överallt utom i renbetsområden. Det innebär alltså längre ner i mellansverige. Men här bor folk på landet och är vana vid att kunna röra sig fritt ute och vill inte ha varg, säger Thomas Modin som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Östergötland.
Mer försiktigt
Det är främst vargen som breder ut sig. Lodjuren ökar mer försiktigt. Tina Jansson tror inte att en ökning av vare sig lodjur eller varg kommer föra med sig några större konsekvenser förutom att jakten påverkas. Inga förändringar för miljön eller för andra djur.
- Både lo och varg har en naturlig plats här hos oss. Lodjur äter mest rådjur och många verkar tro att vi inte får några rådjur kvar. Men så kommer det inte att bli. De här rovdjuren kommer aldrig att hota våra klövviltstammar. Det sköter naturen på egen hand. Rådjuren flyttar på sig för att slippa lo.
Inte farlig
Vargen är inte farlig för oss människor. Däremot kan den attackera våra tamdjur och då vanligen får. För att hålla den borta från hägnen kan Länsstyrelsen kan ge bidrag till elstängsel.
Fast det är inte så vanligt eftersom det oftast är billigare att ersätta enstaka får.
Enligt Tina Jansson tar vargarna bara tamdjur undantagsvis.
- Det vanliga är att den jagar älg. Tyvärr så finns det ensamvargar som inte klarar av att jaga som vanligt och då tar inhägnade djur. Det är ju betydligt lättare att få mat så. En varg som en gång lyckats fälla ett får eller en jakthund gör det ofta igen. De lär sig snabbt och gör det till en vana.
Fem familjer
Hur länge det dröjer innan vi har varg i Östergötland på heltid är det ingen som vet säkert.
- Jag är förundrad över att vargen inte redan har bosatt sig här, säger Thomas Modin. Just nu har vi fem familjer i Örebro, nära gränsen hit. Någon av deras ungar kommer sannolikt att komma ner.
Fakta/varg och lo
Vargens viktigaste föda är älg, ren och rådjur. Lodjuret äter i huvudsak rådjurskid, harar, gnagare och fåglar. Det finns ungefär tio lodjur i länet i dag. Varg finns närmast i Örebro län. Där finns ett 30-tal vargar och ibland kommer de över på vår sida om länsgränsen. Men hitintills har ingen kommit för att stanna. Svenska Rovdjursföreningen runt fem anställda spanare som jobbar med att hitta rovdjur runtom i länet. De flesta rapporter om varg och lodjur kommer från privatpersoner som har sett djuren och hört av sig till Länsstyrelsen. Majoriteten av dem är dock falska.
Källa: Tina Jansson (Kolmårdens djurpark), Sven-Olof Löfgren (Svenska Rovdjursföreningen) och www.rovdjur.se
Källa: Tina Jansson (Kolmårdens djurpark), Sven-Olof Löfgren (Svenska Rovdjursföreningen) och www.rovdjur.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!