Kroniskt nyfiken godsägare i Valdemarsvik
"En ensidig betraktelse" kallar Anders Svensson Bockgård sin årsbok för stiftelsen Gård och Släkt. Ensidig, ja i den meningen att han behåller sin utsiktspunkt, som är han själv och hans egen släktgård. Men det gör ingenting. Det är en del av charmen, att han fortfarande är den pojke som en gång fascinerades av sina rötter, och inte sticker under stol med det.
Och roligt blir det när denna Vammarsmålaplog (för att använda bilden av pappa Hans på sin traktor, som var identisk med snösvängen i Valdemarsvik förr i tiden) får med så mycket mer än familjen Svensson på vägen. Det är väl inte helt lätt att följa med i alla marktransaktioner ända "från hedenhös", alla syskonskap, kusinskap och äktenskap men det har ett dokumentationsvärde som är obestridligt. Någon har orkat med denna djupdykning i gamla svårlästa luntor, dragit slutsatser och ställt samman allt så det finns lätt tillgängligt. Den dokumenterade bakgrunden till Valdemarsvik blir lättåtkomlig, och en och annan miss i vad som skrivits tidigare blir rättad. Han upprepar inte bara vad andra sagt eller skrivit, utan han kollar källorna. Samtidigt vördar han t ex de riksbekanta bröderna Malmberg som skrev En bok om Valdemarsvik på 40-talet.
Riktigt levande blir det när han stannar upp och går in på livsöden och personligheter. Han säger själv att han känner sig samtida med den allmoge han lyfter fram, och något av det lyckas han faktiskt förmedla. Minns man så någon själv, blir det ju extra kul.
Men det är inte vanlig hembygdsnostalgi. Utifrån ett lokalplan är han med och skriver Sveriges historia. Bergmästare Bredbergs verksamhet m m är av riksintresse, och våra respektive farfarsfäder, byggmästarna A W Svensson och Anders Ericsson, är representanter för de driftiga entreprenörer som naturligtvis fanns på flera håll, fast de här har fått sin historia skriven. Det mesta i boken går att läsa med behållning även utanför östra Östergötland. Även andra samhällen har sina handelsmän, krögare, hantverkare, fabrikanter Valdemarsvik har genom Bockgård blivit ett titthål på Sverige.
Att jag själv efter författarens envetna vädjan har bidragit med ett kapitel borde inte hindra mig från att skriva denna recension, ty jag talar enbart om Bockgårds arbete. Frågan är om vi insett vilket tålamodsprövande arbete han utför, där den enda förklaringen måste vara det bevarade barnasinnets nyfikenhet. Själv skulle jag nog fått hosta av allt damm på mindre än halva vägen. Kanske skulle Linköpings universitet kunna överväga ett hedersdoktorat?
Årsbok
En ensidig betraktelse av familjer och samhälle i förvandling.
Gård och Släkt, årsbok 2005-2006
Red.: Anders S:son Bockgård.
Gård och Släkt, årsbok 2005-2006
Red.: Anders S:son Bockgård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!