Norrköpingsbor stöttade chilenska folket

Sorg, rädsla och minnen från diktaturens Chile, fick över 100 personer att manifestera i Hörsalsparken på torsdagskvällen.

Rodrigo Duran var en av de som talade i Hörsalsparken.

Rodrigo Duran var en av de som talade i Hörsalsparken.

Foto: Carolina Nilsson

Nyheter2019-10-24 19:29

Men det var inte bara i Norrköping människor manifesterade; det hade utlysts en "världsdemonstration" och runt om i världen samlades människor för att visa sitt stöd för det chilenska folket. Demonstrationer, dödsfall, plundring, anlagda bränder, polisvåld och beväpnad militär på gatorna är saker som rapporterats om från det sydamerikanska landet den senaste tiden. 

Norrköpingsbon Rodrigo Duran, med rötter i Chile, berättar att beväpnad militär inte synts till på de chilenska gatorna sedan diktaturens fall.

– Allt det här tar fram en massa hemska minnen och rädsla. Inte minst hos de äldre, som en gång flydde diktaturen, säger han.

Rodrigo Duran var en av de som pratade under manifestationen i Hörsalsparken, en manifestation som initierats av 18 privatpersoner från Norrköping som fått nog av de som sker i Chile. Han berättade om klassklyftor som ökat, där skillnaden mellan vad arbetare och tjänstemän tjänar ökat allt mer, om hur människor tvingats skuldsätta sig för att ha råd med vardagens utgifter, om mat som handlas på avbetalning till höga räntor, om pensioner som sänkts medan privata pensionsbolag gör allt större vinst och hur el- och vattenpriser höjts.

– Att det som händer i Chile skulle bero på att man höjt priserna för kollektivtrafiken och tunnelbanan, som är det som kommer fram i media, stämmer inte.

"Statistiken som är nu är 42 döda, 121 människor som är försvunna och 12 kvinnor som är våldtagna! Historien från 1973 upprepar sig! Vi lever på 2019!", skriver arrangörerna i ett meddelande till Folkbladet.

Ljus tändes för de som dött i Chile i samband med oroligheterna.
Ljus tändes för de som dött i Chile i samband med oroligheterna.
Karta: Hörsalsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!