Skilda världar på akutmottagningar

Resursfördelningen mellan akutsjukvården i Norrköping och Linköping är orättvis. Trots att Vrinnevis- och US akutmottagningar har exakt lika många patientbesök om året så har akuten i Linköping en budget på 35 miljoner kronor mer.

Erik Stenkvist säger att det inte går att spara mer på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.Foto: Robert Svensson

Erik Stenkvist säger att det inte går att spara mer på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-06-10 03:00

Om Linköpings akutmottagning går på knäna går akuten i Norrköping på benpiporna. Trots att trycket är lika hårt på båda mottagningarna så har akuten i Linköping en budget på 103 miljoner kronor om året medan Norrköpings akutmottagning bara har en budget på 68,3 miljoner kronor.

- Resursfördelningen mellan de båda mottagningarna ser väldigt olika ut - trots att vi har snarlika uppdrag och lika många patientbesök, säger Erik Stenkvist, verksamhetschef för akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

Ojämn resursfördelning
Till viss del beror den ojämna resursfördelningen på att Linköping har 30 anställda akutläkare medan Norrköping ännu inte hunnit anställa någon.

- Vi kommer att anställa tolv läkare till hösten. Men bortsett från läkarna så ser det fortfarande väldigt olika ut. Linköping har 24 sjuksköterskor och fyra undersköterskor mer än vi. Dessutom ska vi, med färre personal och resurser, bemanna en akutvårdsavdelning. Något de inte behöver göra i Linköping, säger Erik Stenkvist.

"Kan inte spara mer"
Nu har Linköpings akutmottagning eskat pengar för ytterligare sex läkartjänster, medan Landstinget tycker att akutmottagningen i Norrköping ska spara in fyra miljoner kronor.

- Ska man förstärka akuten i Linköping måste man se till att grunderna för mottagningarna ser hyfsat likartade ut. Vår ambition är inte att bli lika dyr som Linköping. Men vi kan inte spara mer - det går inte, säger Erik Stenkvist.

Enligt Lasse Pettersson (VL), landstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är det meningen att ersättningarna ska ses över.

- Vi ska se hur resurserna fördelas över hela närsjukvården - det finns med som ett särskilt uppdrag i vår finansplan. Tidigare har vi undersökt mindre delar. Nu kommer vi göra en större genomlysning - just för att komma tillrätta med ojämlika resursfördelningar, säger Lasse Pettersson.

"Ta hänsyn till behov"
Som det ser ut idag får närsjukvården kapiteringsersättning - det vill säga ersättning per antal invånare. Detta utgör också en skillnad då Linköpings upptagningsområde är större än Norrköpings.

- Trots att Linköpings akutvård ska finnas till för fler, så har mottagningarna lika många patienter. I framtiden kanske vi måste ta mer hänsyn till hur sjuka människor är och vilka behov som finns på olika platser, säger Lasse Pettersson.

Lasse Pettersson säger att han är bekymrad över olikheterna mellan akutmottagningarna.

- Mottagningarna har samma uppdrag och ska såklart ha samma förutsättningar. Därför är granskningen viktig, så att vi kommer tillrätta med det här en gång för alla, säger han.

Skillnader i resursfördelningen mellan akutmottagningarna

Antal patientbesök på ViN 2010 - 38 541

Antal patientbesök på US 2010 - 38 915

Anställda sjuksköterskor på ViN - 40

Anställda sjuksköterskor på US - 64

Antal akutläkare ViN - 0 (Dock finns medel för 12).

Antal akutläkare på US - 30

Budget för 2011

ViN 68, 3 miljoner kronor

US 103 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om