Sprakande kulturnatt

NORRKÖPING En gång om året händer det något i Norrköping - staden exploderar i ett färgglatt inferno av kultur från världens alla hörn. Årets Kulturnatt var kanske den bästa, och mest späckade någonsin.

Årets Kulturnatt var magisk. Som på beställning samarbetade naturen med stadens kulturarrangörer och gjorde himlen vackert guldgul och luften elektrisk. För en nyinflyttad norrköpingsbo eller en tillfällig besökare påminde gatulivet och vimlet av lyckliga och skrattande människor mer om en sommarkväll i en sydeuropeisk storstad än en höstkväll i Norrköping.

 

På Skvallertorget avlöstes det ena "det bästa jag har hört på länge-bandet" efter det andra. Ett av dem var roots- reggaebandet Drama Roots med skärblackasångaren Kevin Acuna.

 

Ett annat bejublat band var Chickenbrains som spelade på skvallertorgets lilla scen.

 

Folkfest
I Fotograficas lokaler på Knäppingsborgsgatan visades en utställning med kinesiska konstnärer. Gallerist Demulan Jin var den perfekta värdinnan. I vacker traditionell kinesisk folkdräkt berättade hon om konstnärerna och deras engagemang för Tibet.

 

Nere vid strömmen var det kulturfiske. Mjölbybon Richard Tjernberg deltog för första gången och tyckte det var ett harmoniskt alternativ till stadens i övrigt ganska högljudda aktiviteter.

 

Inne på Knäppingsborg var det folkfest. På sex olika scener spelade 30 band, musiker och dj:s hela kvällen. En trappa upp var det världspremiär för fotoutställningen Rockshots med fotografen Mats Bäcker - som fanns på plats och stod och småpratade med besökare i den fullsmockade lokalen.

 

Folkmusik för flator
På parkeringen utanför Kulturkammaren kunde besökarna mysa i ett provisoriskt vardagsrum samtidigt som de lyssnade på Folkmusik för flator och tittade på graffitikonstnärer.

 

På Antikvariatet rådde trängsel när herrarna i Som Waits spelade på ukulele och xylofon. Inne i St Olai kyrka var det sinnesromässa ackompanjerad av St Olai Motettkör och Lisa Tilling. Utanför på Tyska torget uppträdde PyromaniArt med spektakulära eldkonster och akrobatik.

 

Efter en kväll med hundratals uppträdanden, föreställningar, arrangemang och utställningar går det krasst att konstatera att inte den mest ihärdiga kulturkonsument har en sportslig chans att hinna se och delta i dygnets alla aktiviteter. Kulturnatten må vara magisk - men med 25 år på nacken är det dags att expandera och bli, om inte en kulturvecka, så åtminstone en kulturhelg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
1

Läsarkommentarer:

Sprakande kulturnatt

Kommentering stängd

  • Senaste nytt
  • Mest lästa
  • Följ Folkbladet på Facebook