Årets Kulturnatt var magisk. Som på beställning samarbetade naturen med stadens kulturarrangörer och gjorde himlen vackert guldgul och luften elektrisk. För en nyinflyttad norrköpingsbo eller en tillfällig besökare påminde gatulivet och vimlet av lyckliga och skrattande människor mer om en sommarkväll i en sydeuropeisk storstad än en höstkväll i Norrköping.

 

På Skvallertorget avlöstes det ena "det bästa jag har hört på länge-bandet" efter det andra. Ett av dem var roots- reggaebandet Drama Roots med skärblackasångaren Kevin Acuna.

Artikelbild

| Kulturnatt.

 

Ett annat bejublat band var Chickenbrains som spelade på skvallertorgets lilla scen.

 

Folkfest
I Fotograficas lokaler på Knäppingsborgsgatan visades en utställning med kinesiska konstnärer. Gallerist Demulan Jin var den perfekta värdinnan. I vacker traditionell kinesisk folkdräkt berättade hon om konstnärerna och deras engagemang för Tibet.

Artikelbild

|  Inne på Knäppingsborg var det världspremiär för fotoutställningen Rockshots med fotografen Mats Bäcker. Med ett femtiotal svartvita bilder på rockikoner som Mick Jagger, David Bowie och Iggy Pop var kanske utställningen en av de mest besökta under Kulturnatten. Mats Bäcker var på plats och såg nöjd ut då en herre i 50-års åldern ville köpa en bild för 40 000 kronor.

 

Nere vid strömmen var det kulturfiske. Mjölbybon Richard Tjernberg deltog för första gången och tyckte det var ett harmoniskt alternativ till stadens i övrigt ganska högljudda aktiviteter.

Artikelbild

|  När linköpingsbandet Mississippi Preachers spelade och sjöng sina bluegrassdängor gungade det rejält framför scenen i Swartzens trädgård på Knäppingsborg.

 

Inne på Knäppingsborg var det folkfest. På sex olika scener spelade 30 band, musiker och dj:s hela kvällen. En trappa upp var det världspremiär för fotoutställningen Rockshots med fotografen Mats Bäcker - som fanns på plats och stod och småpratade med besökare i den fullsmockade lokalen.

Artikelbild

| Kulturnattens hjärta - Knäppingsborg

 

Folkmusik för flator
På parkeringen utanför Kulturkammaren kunde besökarna mysa i ett provisoriskt vardagsrum samtidigt som de lyssnade på Folkmusik för flator och tittade på graffitikonstnärer.

Artikelbild

It takes two - and high heels to tango. Tango Be Geers hade uppvisning i argentinsk tango inne på Louis De Geer. Här visar två av föreningens medlemmar hur en typisk abrazo , ömhetsbetygelse,(viktigt i argentinsk tango) går till.

 

På Antikvariatet rådde trängsel när herrarna i Som Waits spelade på ukulele och xylofon. Inne i St Olai kyrka var det sinnesromässa ackompanjerad av St Olai Motettkör och Lisa Tilling. Utanför på Tyska torget uppträdde PyromaniArt med spektakulära eldkonster och akrobatik.

Artikelbild

 

Efter en kväll med hundratals uppträdanden, föreställningar, arrangemang och utställningar går det krasst att konstatera att inte den mest ihärdiga kulturkonsument har en sportslig chans att hinna se och delta i dygnets alla aktiviteter. Kulturnatten må vara magisk - men med 25 år på nacken är det dags att expandera och bli, om inte en kulturvecka, så åtminstone en kulturhelg.

Artikelbild

| På Antikvariatet var det full rulle långt in på små timmarna. Bland annat kompade Lars-Olof "Fiffe" Ohlsson och "gubbandet" Som Waits när det framfördes metalpoesi. Lokalen smäckfull och luften syrefattig.

 

 

Artikelbild

 

 

Artikelbild