Partiet samlar ihop sig runt en ny partiledare

Under sitt sommartal i Åkersberga pĂ„ söndagen berĂ€ttade Stefan Löfven att han avgĂ„r om ett par mĂ„nader.

Under sitt sommartal i Åkersberga pĂ„ söndagen berĂ€ttade Stefan Löfven att han avgĂ„r om ett par mĂ„nader.

Foto: TT

Löfvens avgÄng2021-08-22 13:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna tog den sista chansen att försöka vĂ€nda den nedĂ„tgĂ„ende trenden före valet 2022. Stefan Löfven avgĂ„r som partiledare och dĂ€rmed ocksĂ„ som statsminister i samband med partikongressen i början av november i Ă„r. Det Ă€r ett mycket klokt beslut. En av socialdemokratins framgĂ„ngfaktorer Ă€r att byta partiledare pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att eftertrĂ€daren kan gĂ„ rakt in i Ă€mbetet som statsminister och dĂ€rmed direkt ges en auktoritet som eventuellt hugade falanger inte kan utmana. Sannolikt betyder Löfvens besked att partiets ledande kretsar nu Ă€r överens i eftertrĂ€darfrĂ„gan. Det finns naturligtvis inga garantier för att den nya kommer att lyckas bĂ€ttre Ă€n den gamle; som alls inte har misslyckats. Att S lyckats regera trots det stadigt sjunkande stödet ska vĂ€l delvis tillskrivas den politiska borgerlighetens tillkortakommanden. Men ingen kan förneka att Stefan Löfvens personlighet, uthĂ„llighet och sjĂ€lvdistans har haft stor betydelse för S regeringsbildarframgĂ„ngar under senare Ă„r. 

Den senaste opinionsundersökningen frĂ„n Svenska Dagbladet/Sifo (20 augusti 2021) visar att VĂ€nsterpartiet ökat med drygt tvĂ„ procentenheter under sommaren medan Socialdemokraterna har tappat ungefĂ€r lika mycket. VĂ€nsterpartiet har inte legat sĂ„ bra till sedan Gudrun Schymans glansdagar för tjugo Ă„r sedan. DĂ„ vann S med Göran Persson nĂ€stan 40 procent av valmanskĂ„ren 2002. Sett mot den bakgrunden Ă€r bedriften av den nuvarande V-ledaren Nooshi Dadgostar iögonfallande. VĂ€nsterpartiet lockar över S-vĂ€ljare i mĂ€tbara antal trots att S-partiet sedan 2002 - jĂ€mfört med senaste SvD/Sifo - har tappat nĂ€stan 16 procent; varav de allra flesta gĂ„tt till Sverigedemokraterna. För att lĂ„na ord av centerpartiets ledare Annie Lööf sĂ„ tar "ytterkantspartierna" SD, och nu Ă€ven V stora tuggor av den socialdemokratiska vĂ€ljarkroppen. 

"Ytterkanterna" Àr faktiskt vitala delar av den socialdemokratiska framgÄngsfaktorn. Lite grovhugget kan socialdemokrati i bÀsta form beskrivas som lite till vÀnster i den ekonomiska politiken och lite till höger i kultur/vÀrderingspolitiken. Nu rÄder vÀl snarare nÄgot som kan beskrivas som allianssamarbeten av det motsatta slaget. Hopplöst till vÀnster i invandringspolitiken och diffust till höger i den ekonomiska politiken. Nu vÀntar en ny kraftmÀtning dÀr V och SD sannolikt har avgörande betydelse för utgÄngen. Och dÀr Socialdemokraterna visar att man inte givit slaget förlorat utan satsar pÄ nytt manskap. Det ger bÀttre odds för S framtid Àn ett partiledarval efter en högst möjlig valförlust nÀsta höst. Det partiledarvalet kunde ha slitit S i stycken och gjort sagan all.