Det Àr ingen ko pÄ isen för ett svenskt Nato-medlemskap

Delta inte i apspelet. Ta det lugnt. Sverige behöver inte komma med i Nato i juli. Vi Àr sÄ gott som medlemmar ÀndÄ.

Statsminister Ulf Kristersson mötte i slutet pÄ förra Äret Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.

Statsminister Ulf Kristersson mötte i slutet pÄ förra Äret Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-06-26 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Turerna kring svenska Nato-ansökan Àr en absurd följetong dÀr den svenska regeringen spelat med alltför lÀnge. Den undergivenhet som visats mot Turkiet och dess ledare Recep Tayyip Erdogan Àr inte vÀrdig en demokratisk rÀttsstat.
Svassandet har dessutom visat sig kontraproduktivt. För varje gÄng regeringens representanter vÀnt ut och in pÄ sig sÄ har Erdogan höjt ribban för vad som krÀvs för att Sverige ska bli inslÀppt i Nato.
Inför de samtal som tagit fart igen har han deklarerat att Turkiet inte kan sĂ€ga ja pĂ„ mötet i Vilnius den 11-12 juli om inte Sverige stoppar Turkietkritiska ”terrorister” frĂ„n att demonstrera i Stockholm.
Med sÄdana krav gÄr det inte att förhandla. Recep Tayyip Erdogan kan rimligen inte inskrÀnka den svenska yttrandefriheten. Svensk grundlag gÀller i Sverige oavsett vad man fÄtt för sig att man kan Ästadkomma i Ankara.
DÀrför gÀller det att vara iskall i de kommande samtalen och gÄ dÀrifrÄn om sÄ krÀvs. Till skillnad frÄn vad mÄnga tycks tro Àr det nÀmligen ingen ko pÄ isen för ett svenskt Nato-medlemskap.
I praktiken Àr vi redan sÄ gott som med. Visserligen kommer vi inte in i Natos innersta gemensamma planeringen om vi inte Àr fullvÀrdiga medlemmar. Men Sverige Àr sÀkrare nu Àn innan vi sökte medlemskap. Vi har redan ett utvecklat försvarssamarbete med Finland som Àr med. Vi har bilaterala försvarsavtal med sÄvÀl Storbritannien som USA. Det svenska försvaret övar med Nato.
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken har alla sagt att Sverige kommer att bli medlem inom kort. De har ocksĂ„ antytt att Sverige inte kommer att stĂ„ ensamt om det mot förmodan skulle bli ett fullskaligt krig i Norden Ă€ven om vi inte Ă€r garanterade hjĂ€lp frĂ„n alla Nato-lĂ€nder sĂ„ lĂ€nge vi inte Ă€r medlemmar. Allt pekar mot att det svenska försvaret kommer att slĂ„ss tillsammans med Nato-styrkor om det mot förmodan skulle komma ett ryskt anfall mot Norden. 
Det Àr en hÀndelse som ser ut som en tanke att regeringen fattat beslut om att Försvarsmakten fÄr förbereda sig för gemensamma aktioner med Nato pÄ svensk mark. Beslutet innebÀr att utlÀndsk trupp och materiel tillfÀlligt kan stÀllas upp i Sverige.
SÄ ta det lugnt. Det finns ingen anledning att delta i det apspel som Turkiet och dess president Erdogan bedriver. Sverige kommer med i Nato förr eller senare och fram till dess vet vi numera var vi hör hemma, Àven officiellt.